Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, sa kojim je, kako je saopšteno, razgovarao o mogućnostima za unapređenje bilateralne i regionalne saradnje, kao i dodatno produbljivanje ekonomskih odnosa.

Premijeru Crne Gore je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, posle čega su počeli sastanci sa premijerkom Anom Brnabić a potom i sa članovima srpske vlade. Krivokapić je dočekan uz intoniranje državnih himni i smotru počasne garde.

Vučić je istakao da Srbija pridaje poseban značaj daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, u duhu prijateljstva i međusobnog uvažavanja. On je posebno naglasio da su dobri odnosi između Srbije i Crne Gore od izuzetnog značaja za stabilnost čitavog regiona.

– Verujem da delimo mišljenje da do stabilizacije odnosa i njihovog sveukupnog unapređenja može doći ukoliko postoji volja i spremnost za to sa obe strane, uz uzajamno uvažavanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa – rekao je Vučić.

Premijer Crne Gore je izrazio spremnost da se odnosi između dve države unaprede u svim aspektima od obostranog interesa i dodao da “Crna Gora pozdravlja strategiju odmerenih koraka za obostrano korisne odnose dve zemlje”.

Govoreći o evrointegracijama, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava sve zemlje regiona na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, i da je u tim smislu uzajamna podrška od izuzetnog značaja.

Sagovornici su se takođe saglasili da postoji obostrani interes za revitalizaciju infrastrukture koja povezuje dve zemlje, pri čemu su istakli da je od velikog značaja izgradnja putne i železničke infrastrukture, kao i dalji rad na energetskim projektima, te zajednički nastup na trećim tržištima. Vučić i Krivokapić su u tom smislu posebno istakli strateški značaj izgradnje autoputa Beograd-Južni Jadran i modernizaciju pruge Beograd-Bar.

Podsećamo, Krivokapić je juče doputovao u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao potpredsednik srpske vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, mimo uobičajenog protokola što je izazvalo reakcije u Podgorici.

Po dolasku u Beograd, Krivokapić je položio venac na spomen-ploču nekadašnjem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, na mestu gde je ubijen, a potom se u Crnogorskoj kući sastao sa ambasadorima SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije u Srbiji i sa 32 nerezidentna ambasadora, kojima je, kako je objavio na Tviteru, predstavio ekonomske planove vlade i investicione potencijale i kapacitete Crne Gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here