Tanjug
Najavili dan otvorenih granica: Edi Rama, Aleksandar Vučić i Dimitar Kovačevski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u dvodnevnoj je poseti Italiji, gde se, u okviru inicijative za saradnju Otvoreni Balkan, sastao sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim. Vučić je rekao da je sa predsednikom vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim razgovarao o tome kako pomoći običnim ljudima i kako otkloniti sve prepreke i omogućiti slobodnu trgovinu i slobodan protok robe i ljudi.

Radne dozvole

– Razgovarali smo o mnogim važnim pitanjima kako bi sve pripremili pre početka letnje sezone, što smatram da je vrlo bitno. Razgovarali smo i o mnogim drugim pitanjima, poput onih koja se tiču bezbednosti hrane – rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Ramom i Kovačevskim u okviru inicijative Otvoreni Balkan, koji je održan u gradskoj skupštini grada Bardolini u Veroni.

Razgovaralo se i o usaglašavanju oko identifikacionih dokumenata koji će ubrzati prelaske preko granica.

– Razgovarali smo i o prijemu novih identifikacionih kartica i sva trojica smo se složili da ćemo moći da napravimo napredak u narednim mesecima po tom pitanju. Dogovorili smo se o završetku procesa osiguranja radnih dozvola i to bi bila osnova, usuđujem se da kažem, ekonomske saradnje između svih nas – istakao je Vučić.

Dodao je da je trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije sve veća i veća, i da je u poslednje tri godine porasla za nekih 50 odsto.

Slobodna trgovina

– Najveća prepreka nas na Zapadnom Balkanu su granice, jer kada imate kamion koji prenosi neku vrstu robe oni 30 posto voze, a 70 odsto provedu na granicama – istakao je Vučić.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski rekao je u svom obraćanju da je sajam vina u Veroni jedan od najvećih i najvažnijih sajmova, gde se deli vinska vizija Otvorenog Balkana (OB) i dokaz da OB daje rezultate za ljude i za posao. Radi se, kako kaže, o ekonomskoj, a ne političkoj inicijativi, koja je bazirana na istim načelima na kojima je bazirana i slobodna trgovina dobara Evropske unije.

– U poređenju sa 2019. godinom trgovina Severne Makedonije u Srbiju u 2022. povećala se za 53 odsto, takođe i srpska trgovina sa SM se povećala za više od 30 odsto. Došlo je i do povećanja trgovine sa Albanijom – rekao je Kovačevski.

Kovačevski je naglasio da skandinavske zemlje nemaju granice i da je ovaj region jedini sa granicama i da “nema veće gluposti od toga, jer smo nekada bili zemlje bez granica”.

– Podaci koje je predsednik Vučić izneo da se 70 odsto celog transporta provede na granicama su takođe i podaci Svetske banke. To je dokaz da nam granice nisu potrebne – zaključio je Kovačevski.

Privući nove posetioce u region

“Otvoreni Balkan” prvi put se seli van regiona da bi kvalitetnim vinima privukao nove posetioce u region. Na sajmu “VinItaldž”, tri države promovišu Vinsku viziju “Otvorenog Balkana” – događaj koji je u Beogradu imao premijeru prošle godine, a biće održan i ove u novembru. Na zajedničkom štandu predstaviće se više od 200 etiketa najboljih vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Od ukupnog broja, 90 etiketa je iz Srbije iz 41 vinarije. ” VinItaldž
” je vodeći sajam vina i alkoholnih pića posvećen vinskim kompanijama na svetskom tržištu. Tradicionalno, održava se u Veroni, svetskoj prestonici vina i ima međunarodni karakter. Sajam je fokusiran na promovisanje odnosa između proizvođača, kupaca i zainteresovanih strana, kao i na razmenu iskustava i veština. Pripremljeni su mnogobrojni sastanci i degustacije, a u fokusu ovogodišnjeg izdanja su tri ključna pravca – biznis, internacionalizacija i pozicioniranje. Vina na štandu Otvoreni Balkan predstaviće vrhunski somelijeri tri zemlje, a biće organizovan i masterklas na kome će biti predstavljene autohtone sorte Balkana.

Berlinski proces

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je trgovinska razmena između Srbije, Albanije i Severne Makedonije u 2022. porasla za 24,8 odsto, da je to ogroman porast i rezultat rada na projektu Otvorenog Balkana. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Rama je rekao da je projekat Otvorenog Balkana izuzetno važan za te tri zemlje i da ga smatraju komplementarnim sa Berlinskim procesom.

Prijateljstvo srpskog i albanskog naroda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da sa premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarao o saradnji i kooperaciji dve zemlje.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da ne postoje ekonomski razlozi da dođe do prekida odnosa, kao i na pitanje o KiM i odnosima Albanije i Srbije i bilateralnim sastancima na koje dve države gledaju različito, Vučić je rekao:

– Moram da priznam da se ne slažem sa vašim mišljenjem, Edi i ja pričamo o saradnji i kooperaciji, možda imamo nekad oprečne izjave, ali kao što je primetila Brnabić, ekonomija jeste osnova odnosa dve zemlje – istakao je on. Dodao je da je bitno da se građani tih zemalja osećaju sigurnim i dobro primljenim kad odu u druge zemlje.

– Vodimo odgovornu politiku kao što rade ozbiljni ljudi, lako je dobiti političke poene vređajući nekog drugog. Znamo koje su razlike između nas, možemo da živimo sa tim, zato što naši ljudi moraju da žive jedni sa drugima. Verujem u buduća prijateljstva srpskog i albanskog naroda i verujem da je odnos bolji nego što je bio zahvaljujući našim albanskim prijateljima – rekao je Vučić.