Vesti

Ukoliko ste sledeće zime planirali da posetite nekadašnju domovinu u letnjem periodu, prema rečima avio-stručnjaka, treba već unapred da pripremite duboke džepove. Naime, cene avio-karata će, prema njihovim rečima, za letove do Evrope ostati visoke sve do kraja 2024. godine.

Tek pred kraj sledeće godine, kako je objasnio izvršni direktor Centra za letenje, Grejem Tarner, može da se očekuje pojeftinjenje avio-karata blizu nivoa na kom su bile pre pandemije. Naravno, da to nije dovoljno brzo za sve koji bi želeli da polete put Evrope, kako bi posetili svoje porodice i uživali u suncu u nekadašnjoj domovini.

Komentari Tarnera su usledili posle obećanja ministarke saobraćaja, Ketrin King, da će cene karata uskoro pojeftiniti, nakon što se suočila sa pitanjem javnosti zbog čega je odbila aplikacije “Katar ervejza” da udvostruči broj nedeljnih letova do velikih australijskih gradova, o čemu su “Vesti” već pisale.

Prema Tarnerovim rečima, dodatnih 28 “Katarovih” letova bilo bi prilično značajno, i iako ne bi dramatično spustilo cene međunarodnih avio-karata, bio bi to korak u pravom smeru. Međutim, ministarka King je krajem nedelje bila nepokolebljiva u svom odgovoru, da predloženo povećanje broja letova “Katara”, ne bi napravilo značajnu razliku u cenama karata.

Jeftinije do Azije?

Tarner očekuje da bi cene avionskih karata, do odredišta unutar Azije, uskoro trebalo da padnu, ali će za letove prema Evropi i Velikoj Britaniji u dužem vremensku periodu ostati visoke. Razlog tome su, prema njegovim rečima, to što su letovi za Bliski istok, koji je glavna stanica za letove na evropskoj ruti, bili u kapacitetu od oko 70 odsto od mesta gde su bili pre pandemije. Istakao je da je potražnja za tim letovima veća od kapaciteta.

– Upravo taj nedostatak kapaciteta će zadržati cene na trenutnom nivou – rekao je Tarner.

Riko Mrkrt, profesor saobraćaja na poslovnoj školi Univerziteta u Sidneju, saglasan je da, iako su cene počele da padaju za rute ka Aziji, smanjen kapacitet ka Evropi, održava visoke cene.

Riko Mrkrt

Viši troškovi života

– Nažalost, u ovom trenutku ne vidim nikakav pritisak na povećanje kapaciteta, koje bi pomoglo da se cene avionskih karata spuste u bliskoj budućnosti – istakao je profesor.

Prema njegovim rečima, cene karata će pasti kada kapaciteti budu potpuno obnovljeni, ali je, takođe, dodao da bi, činjenica da se Australijanci bore sa sve višim troškovima života, da bi smanjenje raspoloživih prihoda moglo da primora avio-prevoznike da snize cene.

Pored toga, i povećana cena goriva, po rečima profesora doprinosi ovim cenama karata.

Više letova za Singapur

U zelenoj knjizi o vazduhoplovstvu, koju je ministarka King objavila u četvrtak prošle nedelje, navedeno je da “kapacitet dolaznog i odlaznog vazduhoplovstva treba da bude ispred potražnje”.

Prema njenim rečima, kapacitet avio-kompanija bio je na oko 91 odsto pre kovida, uz dodavanje više letova kako bi se pomoglo u smanjenju cena. Ujedno je istakla da Singapur erlajns povećava kapacitete leta ovog meseca i ponovo 2024. godine, međutim, Tarner je rekao da se to neće desiti pre aprila sledeće godine, što je prekasno za Australijance koji putuju tokom božićnih praznika.

Ministarka je rekla da trenutno kod sebe ima zahteve vijetnamskog avio prevoznika i “Turkiš erlajnsa”.

Značajno poskupljenje

Analiza Centra za letenje, o cenama ekonomskih karata, je pokazala da je prosečan povratni let za Veliku Britaniju otišao gore za 75 odsto u julu ove godine, u poređenju sa julom 2019, te da sada košta 2.308 dolara. Letovi za SAD su u julu, u proseku, otišli gore na 2.322 dolara, što je porast od 59 odsto u odnosu na jul 2019. S druge strane, cene avio karata, na primer za Fidži, su otišle gore svega 14 odsto, što je po rečima Tarnera otprilike u skladu sa inflacijom.

Rezervacije šest meseci unapred

Grejem Tarner je rekao, da ukoliko su putnici u mogućnosti da rezervišu avio-karte šest meseci unapred i putuju avio-kompanijama “drugog reda”, mogli bi stići u Evropu u februaru ili martu s povratnom kartom za oko 1.600 dolara. Međutim, ukoliko se odluče da putuju ovog Božića, povratna karta bi Australijance mogla da više od 3.000 dolara.

Grejem Tarner

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here