Tanjug
Đorđe Milićević

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević sastao se danas u Palati Srbija sa predstavnicima 30 udruženja Srba iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Ministar je razgovorom sa predstavnicima Srba iz regiona otpočeo seriju radnih sastanaka čiji je cilj izrada buduće strategije odnosa matice i dijaspore, kao i novog zakona o Srbima u dijaspori i regionu.

“Ovde danas zajedno započinjemo istorijski proces izgradnje novih, modernih i jakih odnosa dijaspore i Srba u regionu sa svojom maticom. Ovde smo da započnemo gradnju dvosmernog puta, autoputa budućih odnosa, koji će, kao što predsednik Republike Aleksandar Vučić insistira na gradnji infrastrukture širom naše zemlje, biti temelj buduće infrastrukture koja će približiti dijasporu matici”, istakao je Milićević.

On je naglasio da su predsednik Vučić i Vlada Republike Srbije posvetili veliku energiju sistemskoj podršci dijaspori, očuvanju nacionalnog identiteta, jezika, kulture, vere i drugih nacionalnih obelžja i vrednosti, saopšteno je iz Milićevićevog kabineta.

Obrazlažući potrebu izrade nove strategije odnosa matice i dijaspore ministar je naglasio nedostatke u zastareloj Strategiji koja je doneta još 2011. godine, te činjenici da nikada nije donet akcioni plan za sprovođenje te strategije.

Neke od tema o kojima se danas razgovaralo su poverenje dijaspore u sposobnost matične države da utiče na njihov položaj, dostupnost državnih organa Republike za potrebe dijaspore, integracija dijaspore u lokalne zajednice, ali uz očuvanje identiteta, korišćenje savremenih sredstava komunikacije u fukciji informisanja i očuvanja kulturnog identiteta, položaj i uloga organizacija dijaspore, njihova inkluzivnost i atraktivnost za mlađe generacije i novu dijasporu…

Uoči početka sastanka predstavnici Saveza udruženja učesnika omladinskih radnih akcija Srbije dodelili su ministru Milićeviću priznanje „Udarnik godine“ za zasluge u organizovanju tematskih letnjih kampova u kojima je učestvovalo više od 5.000 mališana iz regiona i dijaspore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here