pixabay.com
Ilustracija

Za čaj od lipe koriste se njeni cvetovi. Lekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija Slovena koji su lipu izrazito poštovali. Dokazana lekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospešuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.

Čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti disajnih organa, leči od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), leči od padavice, sprečava upalu pluća, leči od peska u bubregu, odstranjuje bore i pege s kože lica, sprečava ispadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospešuje stolicu.

Čaj od lipe ima jako puno lekovitih svojstva, ali najvažnije je znati kako se priprema.

1. Klasičan način pripreme čaja od lipe – Ukoliko na uputstvu na pakovanja nije drugačije naznačeno, kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.

Cvet se bere zajedno sa belom peteljkom koja sadrži fenolna jedinjenja i floroglucinol, sastojke za koje su portugalski naučnici otkrili da ublažavaju grčeve glatkih mišića.

Uz zovu, lipa je najcenjeniji narodni lek za snižavanje povišene temperature, protiv prehlada, gripa i nazeba. Obe biljke podstiču znojenje. Čaj se pije vruć i po želji zaslađen medom (lipa je medonosna biljka i njen med je veoma ukusan). Zahvaljujući sadržaju tanina i sluzi dobar je i lek protiv proliva, posebno ako su u pitanju deca.

Topao čaj od lipe pomaže imunom sistemu da se izbori protiv infekcije. Takođe, podstiče cirkulaciju, pomaže varenje, efikasan je za izbacivanje sluzi, olakšava menstrualne bolove i pospešuje apetit. Brojne studije su pokazale da pomaže i kod bolova u stomaku izazvanih gasovima.
Ako poparite 100 g cveta lipe litrom ključale vode, ostavite poklopljeno tri sata, procedite, dobićete dobro biljno sredstvo za opekotine. Napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

Lipa podstiče lučenje i izbacivanje žuči pa ulazi u sastav čajeva za rastvaranje kamena u žučnoj kesi sama ili u kombinaciji sa korenom maslačka, rusom i cikorijom. Čaj od lipe deluje diuretično i podstiče znojenje, pa se preporučuje u tretmanima detoksikacije. Ako se dugo i u kontinuitetu upotrebljava, biljka može uticati na srčani ritam, pa se ne preporučuje srčanim bolesnicima.

Recepti

Čaj protiv kamena u žučnoj kesi

Sastojci:

50 g lipe
50 g korena maslačka
50 g kantariona
50 g kukuruzne svile

Priprema: Sve biljke pomešajte pa jednu supenu kašiku smeše prelijte šoljom ključale, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i pijte nezaslađeno pre jela, tri šolje na dan. Ova mešavina se ne preporučuje ukoliko imate fizički previjenu žučnu kesu.

Čajna mešavina protiv nazeba

Sastojci:

50 g lipe
20 g majčine dušice
30 g zove

Priprema: Sve biljke pomešaje, pa jednu supenu kašiku smeše prelijte šoljom ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta. Procedite, po želji zasladite medom i popite vrelo. Dnevno se piju dve do tri šolje čaja.

Čaj za snižavanje temperature

Sastojci:

50 g lipe
30 g zove
20 g kičice

Priprema: Sve biljke pomešajte, pa jednu supenu kašiku smeše prelijte šoljom ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji 15 minuta. Procedite i popite vrelo. Dnevno se piju dve do tri šolje čaja. Čaj je zbog kičice izuzetno gorkog ukusa.

Za miran san

Sastojci:

50 g lipe
50 g lavande
50 g matičnjaka

Priprema: Sve biljke pomešajte pa jednu supenu kašiku smeše prelijte sa 300 ml ključale vode. Promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite pa popite pre spavanja. Poželjno je dva sata pre spavanja prošetati na čistom vazduhu, a večera mora da bude laka i najmanje tri sata pre odlaska u krevet.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime