pixabay.com

Američki neurolozi su otkrili začin koji može da izleči migrenske glavobolje.

Kurkuma je poznata kao začin u našoj zemlji, a u tradicionalnoj istočnoj medicini smatra se izuzetno efikasnim prirodnim lekom koji deluje protivupalno, antibakterijski i antivirusno. Paleta karakteristika pozitivne akcije je izvanredna: kurkuma smanjuje holesterol, detoksifikuje jetru, pomaže u čišćenju krvi, varenju, inhibira rast kancerogenih ćelija, pomaže u kontroli inflamatornih odgovora u telu (reumatske bolesti), olakšava varenje, poboljšava metabolizam masti, rizik od srčanog udara, podržava funkcionisanje jetre i žučne kese, pomaže kod depresije i, očigledno, kod migrenskih glavobolja.

Dijetetska nutricionista Vanesa Riseto i neurolog dr Lauren Grin, pronašli su rešenje kod pacijenata koji imaju problema sa migrenom. Neurolog prepisuje kurkumin, glavni sastojak kurkume, kao preventivnu medicinu. Riset dodaje da antiinflamatorna svojstva začina efikasno sprečavaju nastanak glavobolje.

– Skriva veliki potencijal u kome je moguće sprečiti teške migrenske glavobolje. Međutim, ipak bi bilo potrebno sprovesti dodatna istraživanja – naglasio je nutricionista.

Mišljenja stručnjaka su takođe mešovita.

U istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitetu u Minesoti 2017. godine, turski istraživači pripisali su ograničene zdravstvene koristi, posebno zbog nalaza da telo aktivni sastojak ne apsorbuje tako lako.

Međutim, mnogi pacijenti su se pozdravili sa migrenskim glavoboljama kada su konzumirali čaj od đumbira u kojem su dodali prstohvat kurkume. Ako sami testirate metodu, ne zaboravite da ne treba da kombinujete kurkumu sa Aspirinom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here