Začini: Tajna dobrih kuvara!

0

Bogatstvo ukusa u malim pakovanjima
 

Kada poželite da servirate nešto bolje od uobičajenog, da iznenadite nečim zaista posebnim i ukusnim, morate da znate da je tajna u začinima. Začini su ta sitnica koja jellima daju "šmek" i prave razliku! Ukoliko ne znate odakle da počnete, jer cartsvo začina je posebna "nauka", evo nekih najinteresantnijih.

 

Biber: Ako mislite da ćete dobiti pravi ukus bibera kada ga kupite već samlevenog u vrećici ili staklenoj teglici, varate se. Da biste dobili najbolje od bibera, on treba da bude u zrnu i treba da nabavite mlin za njega. Samleti samo onoliko koliko je potrebno u datom trenutku. Tek tada on ima pun ukus i aromu.

 

Crvena paprika: Verovatno znate da postoji ljuta i slatka paprika, a kako ćete je koristiti, zavisi od toga da li vam je potrebna za klasični mađarski gulaš ili neko jako ljuto jelo. U svakom slučaju, papriku možete da koristite za različita jela i nemojte da je zaboravite.

 

Seme komorača: Ako volite ukus komorača, morate da nabavite njegovo seme koje služi kao začin, a jelima daje slatkast ukus. Možda niste znali, ali se koristi i kao začin za kobasice, pa jelima daje malo ukusa sličnog mesu.

 

Garam masala: Indijska mešavina začina garam masala pripada njihovoj tradicionalnoj kuhinji. Najčešće se sastoji od mešavine crnog bibera, karanfilića, cimeta, kumina i kardamona. Dakle, ako imate ovaj začin u svom kuhinjskom ormariću, nećete morati da dodajete sve te začine ponaosob.

 

Sumak: Sumak je začin koji se često koristi u persijskim ili bliskoistočnim receptima, a ukusom pomalo podseća na limun. Dovoljno je staviti samo malo sumaka da bi se osetilo njegovo delovanje, a pogodan je za umake, salate ili kuvani pirinač.

 

Kim: Kim nudi malo paprenog ukusa i to je jedan od razloga zašto je meksička hrana toliko zarazna. Stoga sledući put obavezno iskoristite kim u jelima poput zapečenog graška da osetite tu genijalnu razliku u ukusu.

 

Indijski šafran: Ako se pitate šta kariju daje tako bogatu boju, odgovor je indijski šafran. Dodajte ga jelima pred kraj kuvanja, ali neki ga piju i u čajevima, pa i u kuvanom vinu. Ali ne treba preterivati – vrh noža u napitku je sasvim dovoljan.

 

Kardamon: Kardamon takođe potiče iz Indije, a ima jedinstven sladak ukus pa se stavlja i u slatkiše. Sledeći put kad budete spremali kolač ili tortu stavite malo kardamona i biće vam jasno zašto je toliko popularan. Inače je prilično skup, ali nije potrebno mnogo da bi se osetio u hrani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here