Zaev: Mešanje Bugarske je nedopustivo

EPA/Salvatore di Nolfi
Zoran Zaev

“Mešanje jedne zemlje u unutrašnje stvari druge je nedopustivo”, poručio je danas premijer Severne Makedonije Zoran Zaev komentarišući izjavu bugarskog predsednika Rumena Radeva da će tražiti od svojih službi da “preduzmu blagovremene mere za adekvatnu zaštitu prava Bugara u susednoj Severnoj Makedoniji”.

– To je navedeno u Ugovoru o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji sa Bugarskom. Nemam problema sa samoopredeljenjem ljudi, a naš predsednik, Vlada i Parlament su na raspolaganju da odgovore na svako pitanje bilo koje nepravde prema bilo kom građaninu – rekao je Zaev, prenosi severnomakedonska agencija MIA.

Zaev je odlučno negirao da su građani u Severnoj Makedoniji napadnuti jer se izjašnjavaju kao Bugari, podvlačeći da svi građani u zemlji imaju jednaka prava.

– Ovo je multietnička zemlja, mi jednako poštujemo svačija prava, čak i prava najmanjih zajednica u zemlji. U potpunosti poštujemo svačija prava, jer se u našoj zemlji sve svodi na građanska prava, jednaka prava i naravno jednake obaveze – istakao je Zaev.

Pored toga, premijer je vlastima u Sofiji poslao poruku da ne reaguju na insinuacije ili dezinformacije.

– Mi smo članice NATO-a, saveznici smo, ne trebaju nam nikakve obaveštajne službe ili posebne službe za utvrđivanje prava građana – istakao je Zaev.

Njegov stav deli i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je izjavio da je “krajnje neobično i neregularno da predsednik države članice NATO-a podstiče specijalne službe da preduzmu mere u vezi sa navodnim kršenjem prava državljana koji žive u drugoj državi članici NATO-a”.

Predsednik Bugarske Rumen Radev sastao se juče sa načelnicima bugarskih službi bezbednosti i potpredsednicom Ilijanom Jotovom i zatražio da se preduzmu blagovremene mere kako bi se zaštitila prava Bugara koji žive u rasejanju, posebno u Severnoj Makedoniji.

Sastanak je sazvan nakon što je kabinet predsednika Bugarske primio pismo iz kulturnog centra “Ivan Mihajlov” u Bitolju u kojem se navodi da se građanima Severne Makedonije “često krše prava” samo zbog toga što se izjašnjavaju kao Bugari, prenosi agencija MIA.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime