EPA/GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da odlaganje početka pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom dovodi u rizik Prespanski sporazum.

– Tačnije, to znači da će delovi o unutrašnjoj upotrebi novog imena Severna Makedonija biti blokirani i neće moći da budu sprovedeni – naveo je Zaev u intervjuu za Juronjuz na grčkom jeziku, a prenosi Plusinfo.

Zaev objašnjava da su određeni članovi sporazuma koje su Makedonija i Grčka potpisali 17. juna 2018. godine, tesno povezani sa napretkom Makedonije ka učlanjenju u EU.

– Neki članovi će biti zamrznuti, jer ne mogu da se sprovode. Pokušaćemo da ih sprovedemo, ali obe stvari su povezane – rekao je Zaev, dodavši da je reč o članovima koji se odnose na unutrašnju upotrebu novog imena.

Ipak, on u intervjuu naglašava da za njegovu zemlju ne postoji druga alternativa i da će se bez EU “oni izgubiti u tamnici”.

– Nemamo drugu alternativu. Nema druge ponude koja bi mogla biti alternativa. Ono što neki nude nam ne daje demokratiju, vladavinu prava i slobode. Ako se svetlost zvezdica na zastavi EU ugasi, mi ćemo biti u tamnici. I možemo da se izgubimo u toj tamnici. Ako se radikalizaciji i vraćanju nacionalizma pruža pogotno tle, oni će naneti ogromnu štetu celom Balkanu. A kada Balkan ima problem, onda i Evropa ima problem – zaključio je Zaev.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime