EPA/Christian Bruna

Odnosi Beograda i Zagreba zaoštrili su se nakon što je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera personom non grata zbog, kako se čulo, špijunaže. Brzopotezno je istovetnom merom reagovalo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, pa kofere treba da pakuje i savetnik Ambasade Srbije u Zagrebu Petar Novaković. Osim da je u pitanju reciprocitet, u hrvatskom ministarstvu ne navode druge razloge za donošenje ovakve odluke, na koju je MSP Srbije uzvratio tvrdnjom da Novaković nikako nije prekršio odredbe Bečke konvencije.

Reciprocitet umesto izvinjenja

Profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović smatra da su reakcije hrvatskog MSEP na proglašenje prvog savetnika hrvatske ambasade u Beogradu personom non grata, kao i nepromišljena odluka da se savetnik srpske ambasade u Hrvatskoj proglasi nepoželjnom osobom, očajnički potez.

– Hrvatska nije imala nikakve činjenice, ni dokaze da bi se odlučila na ovakav potez i, umesto poruke izvinjenja za ono što je van svojih ovlašćenja radio njihov sekretar narušavajući nacionalnu bezbednost, šalju neutemeljenu i lošu poruku prema Beogradu. Ovim potezom Hrvatska je svesno krši Bečku konvenciju koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose i u određenom smislu može narušiti regionalnu bezbednost – kaže Bjegović za “Vesti”.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je Zagreb predviđao eskalaciju, ali ne i ovako radikalan potez Beograda, što smatra neuobičajenim. Upitan o pisanju srpskih medija da je hrvatski diplomata proteran zbog špijunaže, ministar je rekao da ga nisu proterali mediji, već MSP Srbije.

– Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno – kaže on.

Popraviti odnose

Na odluku Hrvatske je reagovao srpski MSP ističući da su netačne tvrdnje ministra Grlić Radmana i ministarstva koje vodi da se radi

o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Zagrebu, jer on nijednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove. Navode da je Novaković

polovinom septembra 2023. stupio na dužnost, pa traže dokaze na koji način je on mogao da za dva meseca prekrši odredbe Bečke konvencije.

– Pozivamo hrvatsko ministarstvo da uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu.

Kad je reč o obaveštajnim aktivnostima, Miroslav Bjegović kaže da zemlje Kvinte, indirektno, svoje zamisli sprovode preko malih podizvođača na terenu tj. službi država iz regiona.

– Tu prednjači Hrvatska, najaktivnija od 90-ih godina što je dokazano kroz nekoliko pravosnažnih presuda pred sudovima u Srbiji – naveo je Bjegović i dodao da u prilog tome govori razotkrivanje prvog sekretara hrvatske ambasade koji je proglašen personam non grata i deportovan iz Srbije zbog neprijateljskog delovanja.

Dokazane radnje

Grlić Radman je rekao da Hrvatska nije očekivala da će neki diplomata biti proteran, a kada se to desilo uzvratili su reciprocitetom.

Srpsko ministarstvo odgovara da to nije pitanje reciprociteta, već da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili nije.

– U slučaju Novakovića, nema dokaza, dok je kod hrvatskog diplomate Šnajdera reč o dokaznim radnjama kojima je grubo kršio Bečku konvenciju, o čemu je Hrvatska obaveštena – navodi MSP.

Stalne teme

Miroslav Bjegović kaže da su stalne teme interesovanja Hrvatske, pored bezbednosno poverljivih podataka i sporna pitanja Beograda i Zagreba.

– To su ratni zločini, nestala lica, granična linija i sve ono što bi moglo imati negativan odjek u međunarodnoj zajednici po pitanju položaja Srbije, što smo uvideli više puta iz izjava hrvatskog predsednika i premijera naročito po pitanju KiM i Republike Srpske, neuvođenja sankcija Rusiji i opremanju i jačanju naše vojske – ukazao je on.

U Tirani zapaljena trobojka

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem fudbalski navijači na Trgu Skenderbeg u Tirani pale srpsku zastavu zbog čega je MSP Srbije uručio protestnu notu Ambasadi Albanije u Beogradu.

– Ovakvi događaji štete odnosima koji su proteklih godina dostigli najvišu tačku tokom viševekovne zajedničke istorije – ukazuje MSP uz očekivanje da će Tirana identifikovati i procesuirati počinioce.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here