commons.wikimedia/Lencer
Mapa Ukrajine

Poljska nije zainteresovana za uključivanje Ukrajine u NATO, jer želi da dobije zapadne teritorije ove zemlje, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

– Zašto NATO ne uključuje Ukrajinu u svoje redove? Zapadni deo Ukrajine, sa stanovišta Poljske, treba da pripadne Poljskoj. I ta tema za Poljsku, kao članicu NATO, tek počinje da se otvara. I stoga, sa neformiranim granicama u tom smislu, Ukrajina nije potrebna NATO. Očigledna je želja poljskih političara da uzmu zapadni deo Ukrajine, oni o tome govore i naglas. To vam je jedna od opcija zašto je ne uključuju u NATO – rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju “Al Džazira”.

Prema njenim rečima, ako Ukrajina bude uključena u NATO, onda će i sama Alijansa morati da prizna njene granice.

– I, na primer, sa stanovišta Poljske, to uopšte nije interesantno da se radi, jer oni imaju svoje stavove o zapadnom delu Ukrajine – dodala je Zaharova.

Samit NATO održava se 11. i 12. jula i na njemu prisustvuju lideri svih zemalja Alijanse, uključujući predsednika SAD Džozefa Bajdena. Ranije je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da Ukrajina na samitu neće postati članica NATO, ali će dobiti “pozitivan signal u vezi sa pitanjem svog daljeg puta ka članstvu”.

Na samit je u Vilnjus stigao i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji bi trebalo i da se obrati učesnicima oko 17 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here