Lična arhiva
I OVOG LETA RADI: Krsta Petrišorević kraj odmorišta

Da za vredne i preduzimljive nema pauze ni tokom odmora, najbolji je primer Krsta Petrišorević, predsednik društva Jedinstvo iz Švehata u Austriji, koji ni tokom boravka u rodnom selu Reka ne sedi skrštenih ruku, već sa meštanima, neumorno nastavlja da ulaže u razvoj svog kraja.

Još od 2014. godine nastoji da ulepša rodno mesto. Do sada je uredio odmorište na ulazu u Reku, pre svega za putnike koji se upute ka vodopadu Blederija, a organizovao je i radnu akciju čišćenja i sređivanja okoline vodopada. Podigao je i krst na putu do groblja, a potom i javnu česmu, koja je Reci nedostajala, iako sa svojih izvorišta napaja vodom više okolnih sela.

Poslednjeg vikenda jula, Petrišorević je organizovao sastanak sa meštanima, koji su 2021. godine podrzali akciju dobrovoljnjog prikupljanja novca za održavanje crkvenog obeležja, zvonika.

O sastanku su, kaže Petrišorević, obavešteni svi oni koji su pre dve godine podržali akciju, ukupno njih 25, a okupuli se više od polovine, 16-oro meštana koji su rešeni da i dalje razvijaju svoj zavičaj.

– Sastanku je prisustvovalo više dama, nego muškaraca, a dogovorima i druženjem potvrđujemo da, kada se dobro radi i organizuje, sve i svuda može da se stigne, i u Švehatu i u Reci. Pravi ljudi su pravi, i tamo i ovde. Posle niza korisnih predloga odlučili da nastavimo akciju, jer je zvonik sada ponos sela i ne smemo dozvoliti da se zapusti. Smatramo da oni koji na sastanak nisu došli bez obrazloženja, ne podržavaju akciju, kojoj inače svako može da se pridruži – navodi Petrišorević.

Dodaje da su i dalje “pravila ista”.

– Želimo da svi doprinesemo razvoju našeg sela. Onima koji ne daju prilog, zvono neće zvoniti za pokojnike.

Zvonik je potpuno uređen

Posle sastanka, kako i dolikuje, upriličena je večera, a okupljeni su se družili u slavu svog rodnog kraja.

DOGOVORENE NOVE AKCIJE: Druženje meštana Reke

Podrška

Reka prema popisu iz 2022. ima 196 stanovnika, mahom starijih.

– Iz dijaspore imam 99 odsto podrške. Samo nekoliko njih mi nije odgovorilo. Ja sam uvek zahvalan meštanima na podršci, jer bez njih ne bih ni ja mogao sam. Koliko je dijaspora bitna za razvoj rodnog sela, ne bih znao… Ponosan sam kad mi kažu da je lepo što imaju nekog poput mene, čoveka koji radi za selo. Čak su predlozili da budem kandidat na sledecim izborima u mesnoj zajednici. O tome bih već morao da razmislim, još je rano za to…”, priča Petrišorević.

Fešta u Švehatu

Petrišorević će u rodnom selu ostati do polovine avgusta, pa se vraća u Švehat, kako bi, posle pauze od par godina, organizovao klupsku feštu koja će se, 26. avgusta, održati, u sklopu gradske fešte.

Ideja za uređenje mu ne manjka. Želi da u narednih nekoliko godina osposobi jarugu, uništenu u poplavama 2014. godine i dovede vodu do vodenice u selu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here