EPA/Roman Pilipey
Ukrajinska vojska

Ukrajinske trupe imaju veliku količinu zapadne elektronike, lekova, oružja i hrane, rekao je za Sputnjik pripadnik vojno-obaveštajne službe Rusije pod kodnim imenom „Ladan“.

– Imaju ozbiljno snabdevanje sa Zapada, mnogo toga – elektroniku, lekove, proizvode, to im je dobro razvijeno, veoma dobro – objasnio je on.

Prema rečima sagovornika agencije, on ništa ne uzima kao trofeje.

– Jednom se desilo: ležao je “Džavelin” (američki prenosivi protivtenkovski raketni sistem), a tip je pokušao da ga podigne. Ispod njega je bilo “iznenađenje”, kao rezultat toga, momak je poginuo. Iz tog razloga se trudim da ništa ne diram. A, tako, video sam ih: poljski jednokratni bacač granata “Komar” i „Džavelin“. Američku snajpersku pušku sam lično držao u rukama – rekao je izvor agencije.

U pozadini ruske vojne specijalne operacije, SAD i njihovi saveznici iz NATO-a nastavljaju da isporučuju oružje Ukrajini. Predsednik Džozef Bajden je potpisao zakon o lend-lizu (zakon o zajmu i najmu), Vašington izdvaja desetine milijardi dolara za vojnu pomoć Kijevu. Moskva je više puta izjavljivala da snabdevanje zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport naoružanja postaje legitimna meta ruske vojske.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here