Zapaljive reči o projektu u magli

0

M. Karović
Čekaju, a ne znaju šta: Kosovska Mitrovica
 

Teške reči su pale oko ovlašćenja te buduće organizacije – institucije, i ako se ovim tempom nastavi, moglo bi se dogoditi da ZSO ne zaživi u roku koji je utvrđen koalicionim sporazumom liste Srpska i albanskih stranaka u novoj Vladi Kosova.

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri tvrdi da Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja, a svog kolegu u Vladi, ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, koji tvrdi suprotno, naziva – iluzionistom.

M. Karović
Edita Tahiri

– Iluzije pojedinaca, posebno zvaničnika koji misle da izlaze van zakona Kosova i Briselskog sporazuma su samo verbalno moguće, ali zakonska osnova i sporazum od 19. aprila govore jasno da zajednica srpskih opština treba da se formira na osnovu postojećih zakona Republike Kosova – zaključila je Tahiri.

Reagovao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić koji poziva na poštovanje Briselskog sporazuma i izbegavanje "zapaljive retorike".

– Beograd ohrabruje pluralizam stavova pokrajinskih zvaničnika da deo ministara u južnoj srpskoj pokrajini razmišlja kao Tahiri, a deo potpuno drugačije i pozivam na izbegavanje zapaljive retorike, poštovanje Briselskog sporazuma i koalicionog dogovora na kojem počiva pokrajinska vlada – rekao je Đurić.

Budimo pristoojni: Marko Đurić

Za Beograd nema sumnje kako Briselski sporazum definiše nadležnosti ZSO i insistira na izvršinim ovlašćenjima, odnosno proširenju nadležnosti koji bi zajednici dali veću autonomiju u odlučivanju. Prema izjavama zvaničnika za pravljenje nacrta statuta korišćeni elementi različitih modela evropskih regija, poput Južnog Tirola.

S druge strane, Priština čitav koncept Zajednice srpskih opština limitira na ono što je kosovskim Zakonom o lokalnoj samoupravi predviđeno – Asocijaciju kosovskih opština. Statut te Asocijacije ustanovljen još 2010. godine, a ona se određuje kao neprofitabilna organizacija i pravno lice koje predstavlja opšte interese svojih članova – lokalnih vlasti sa pravom na zakonske inicijative.

Nastavak dijaloga tek 9. februara

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 9. februara u Briselu. Na prve razgovore otići će sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, dok će sa druge strane biti premijer Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

– Da li 9. februara idem u Brisel radostan i srećan, da gledam Mustafu i Mogerini, nisam ni srećan ni presrećan, to je moj posao i moja dužnost – kazao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here