Vesti
Predstavnici SSUI u srpskoj prestonici

Nedavnom Vidovdanskom saboru dijaspore prisustvovala je i delegacija Srbija iz Italije u kojoj su bili protojerej Dalibor Đukić, arhijerejski namesnik za Italiju i sveštenik u Vićenci, njegova supruga protinica Milica Đukić, jerej Ivica Đulić, sveštenik u Milanu, Lidija Radovanović, predsednica Saveza Srba Italije, Dušan Aleksić, potpredsednik Saveza Srba Italije, Dragica Doderović, nastavnica Dopunske škole na srpskom jeziku u Vićenci, Skiju, Tori di Kvartezolo, Alonteu i Roveretu, Darko Gojković, predstavnik Udruženja Sloga Vićenca i Basano del Grapa.

Dušan Aleksić je za “Vesti” izjavio da se nada da će ovaj sabor pokrenuti konačno pitanje dijaspore.

– Mi smo 20 godina čamili, od gašenja Ministarstva za dijasporu. Posle toga dijaspora nije imala pravo glasa, postoji zakon koji se ne primenjuje, skupština koja nije zvanično ugašena, očekujemo da se ta pitanja u dogledno vreme reše, na dobrobit i dijaspore i same matice. Naša dijaspora u Italiji je uglavnom u severnom delu, daleko od Rima, pa svi naši napori slabo urode plodom, ali se nadamo da ćemo uskoro dobiti i ambasadora – poručuje Aleksić.

Inače, Savez Srba u Italiji je na panelu “Obrazovanje, kultura i zaštita identiteta” izneo dva predloga, prvi o kulturi i zaštiti identiteta, a drugi o školskim mestima Dopunske nastave na srpskom jeziku u inostranstvu. U prvom predlogu se kao prioritet navodi vraćanje ugleda srpskom narodu koji je narušen od strane propagande zapadnih medija. “Bilo bi izuzetno korisno da se što pre urade dokumenti i video-zapisi koje bi mi Srbi, gde god živeli, preveli na jezik zemlje u kojoj živimo i plasirati u medije te zemlje”, deo je tog predloga.

Predloženo je i da se uradi projekat saradnje nastavnika Srpskih dopunskih škola i nastavnika italijanskih škola u koje idu srpski đaci, s ciljem da Italijani upoznaju srpsku kulturu i tradiciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here