pexels.com
Kako sprečiti i lečiti bolesti grla

Ako imate osetljivo grlo onda najbolje znate koliko često imate problem sa bolom u grlu i o čemu sve treba da vodite računa da do toga ne dođe.

Ne znate da li je teže leti kada je toplo, pa poželite svež hladan napitak, ili zimi kada je hladno i brzo se prehladite. Ima i hroničnih oboljenja grla koja se češće javljaju u drugim godišnjim dobima, tako da sa osetljivim grlom nikad niste sigurni.

A kad zaboli onda bude i povišene temperature, nadražaja koji smeta pri svakom gutanju, otežano govorite, sve vas to čini nervoznim.

Koje su najčešće bolesti grla i kako ih lečiti?

Među najčešće bolesti grla spadaju angina (tonsilitis), upala ždrela (faringitis) i upala grkljana (laringitis).

Angina je upala tonzila (krajnika), koji se nalaze na obe strane zadnjeg dela grla. Može biti akutna ili hronična, a izazivaju je i bakterije kao što je Streptococcus pyogenes.

Upalu ždrela obično izazivaju virusi, ali može biti i bakterijskog porekla, kao što je streptokokna angina.

Laringitis je upala grkljana koja se najčešće manifestuje promuklošću ili čak gubitkom glasa. Može biti izazvan virusima, bakterijama, preteranim naprezanjem glasa, a ima i više iritanata kao što je duvanski dim.

Još dve česte bolesti grla dolaze od virusne infekcije a to su Faringokonjunktivalna groznica, koja izaziva i upalu očiju (konjuktivitis) i infektivna mononukleoza (Fajferova bolest), popularno nazvana “bolest poljupca”, jer se prenosi s osobe na osobu kapljičastom infekcijom. Ona izaziva upalu ždrela, povećava limfne čvorove, a manifestuje se i osećajem umora i povišenom temperaturom.

Epiglotitis je takođe među češćim oboljenjima, kada dolazi do akutne upale epiglotisa, ali i problema koji mogu prerasti u ozbiljne kada ugroze disajne puteve. Najčešće je bakterijskog porekla.

Ako dođe do bakterijske infekcije grla koju izaziva streptokoka, onda lečenje podrazumeva upotrebu antibiotika.

Kod virusnog laringitisa obično se ne primenjuje neko posebno lečenje jer prolazi za nekoliko dana. Teže i opasnije su bakterijske infekcije i one podrazumevaju lečenje antibioticima pet do sedam dana. Efikasna je HiB vakcina koja je u razvijenom svetu obavezna za decu i njenom primenom sve su ređi teški oblici laringitisa izazvani bakterijama. Kod alergija prepisuju se antihistaminici koji smanjuju otok.

Laringitis kod odraslih

Najčešći uzročnik laringitisa kod odraslih je virusnog porekla. Infekciju izazivaju respiratorni virusi i tada dolazi do upale sluznice grkljana koju oboleli osećaju kao bolno gutanje, a manifestuje se i promuklošću i suvim kašljem.

Uzroci laringitisa kod odraslih su i preterano naprezanje glasnih žica, pušenje, udisanje hemikalija, jakih mirisa. Ako imate osetljivo grlo izbegavajte dugotrajno pričanje, glasno pevanje, vikanje, klonite se zadimljenih prostora.

Česti su slučajevi iritacije koja nastaje u gornjim disajnim putevima kao posledica vraćanja želudačnog refluksnog sadržaja. Tada može doći i do iritacije sluznice grkljana, tako da treba imati u vidu da gorušica kao simptom može ukazivati da je refluksna bolest uzročnik laringitisa kod odraslih.

Dijagnoziranje oboljenja i adekvatno lečenje komplikuju simptomi refluksne bolesti koji mogu biti tipični i atipični. Tipični simptom je gorušica, a atipični simptomi su bol iza grudne kosti, promuklost, kašalj. Zato je važno prepoznati znake refluksne bolesti i primeniti adekvatno lečenje.

Pored virusnih i bakterijskih infekcija koje su česti uzročnici laringitisa kod odraslih, to mogu biti i alergijske reakcije na razne alergene koji izazivaju oticanje sluzokože grkljana.

Sklonost infekcijama koje izazivaju laringitis kod odraslih osoba može biti i posledica imunoloških poremećaja i oslabljenog imuniteta. U tom slučaju rešenje je u jačanju imuniteta.

Za jak imunitet i dobro zdravlje – vitamin C

Jedan od najboljih saveznika dobrog zdravlja i jakog imuniteta je vitamin C. Ima ključnu ulogu u podršci imunološkom sistemu. On pomaže leukocitima (belim krvnim zrncima) u borbi protiv infekcija, potpomaže stvaranje antitela i tako povećava otpornost organizma na bolesti.

Vitamin C ima antioksidativno dejstvo i štiti ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Ako imate nedostatak gvožđa i anemični ste onda vam je vitamin C neophodan jer podstiče apsorpciju gvožđa u organizmu.

Pomaže i u sintezi kolagena koji ima važnu ulogu u održavanju zdrave kože, kostiju, hrskavice i krvnih sudova.

Vitamin C smanjuje rizik od honičnih bolesti, kao što su srčane bolesti, hipertenzija, određeni tipovi kancera i degenerativne očne bolesti.

Smanjuje negativne efekte stresa na organizam tako što smanjuje nivo kortizola, hormona koji se u luči tokom sresnih situacija.

Izvor vitamina C su sveže voće i povrće – pomorandže, limun, mandarine, grejpfrut, ananas, jagode, kupine, maline, paradajz, crvene paprike, crveni kupus… Preporučuje se konzumiranje svežih namirnica i njihovo minimalno termičko obrađivanje kako bi se smanjio gubitak vitamina C.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here