Zašto brda klize

0

Sanja M. Tomić

Ovo je brdovita zemlja gde se privatni fakulteti ne zovu Bajlonijeva pijaca, ali se na kilo mogu kupiti diploma i zvanje, pa pravac upravni odbor, i još više, i još dalje, do meseca i zvezda.

Ovo je brdovita zemlja gde je svaki drugi stanovnik funkcionalno nepismen – ne razume šta je pročitao. Zato imamo toliko doktora nauka da se znanje postidelo i sakrilo u ćošak, pa svako ko je profesor doktor teorije filma može javno da analizira delovanje HAARP antena na jonosferu, a da ga niko ne pita šta je po zanimanju.

Ovo je brdovita zemlja gde 20.000 ljudi potpiše peticiju protiv antena koje šalju etničku magiju u Srbiju, iako su one rasformirane prošle godine. Ništa ja NjIMA ne verujem, reče jedan što je bio vezista u vojsci pa je stručan za komunikaciju u jonosferi.

Ovo je brdovita zemlja gde je industrija poslužena na tanjiru svakovrsnim odborašima, pa su se oni evolucijskim procesom pretvorili u tajkunaše. Kad su pojeli industriju, dobili smo trgovačke lance gde prosečna kasirka radi za 150 evra i ne sme da sedne na stolicu.

Ovo je brdovita zemlja gde radnik pilane tri godine ne primi platu i moli gazdu da mu da otkaz da bi na birou dobio neku crkavicu od države. A gazda pilane ne da radnu knjižicu, nije on socijalna ustanova.

Ovo je brdovita zemlja gde je svako ko nešto napiše na svom Fejsbuk profilu novinar, pa je internet postao psihijatrijsko odeljenje gde svakom možeš da opsuješ mater sa svim slovima, da napišeš da je Mika peder, a Pera član sekte i objaviš mu adresu stanovanja. Onda se pozivaš na slobodu govora.

Ovo je brdovita zemlja gde su svi gladni, ali imaju slobodu govora. Za to se pobrinuo Oebs.

Ovo je brdovita zemlja gde 20 godina svako krade koliko stigne, najbolje miliončić. Kradu odboraši, opštinaši, tajkunaši, ministraši, kafanaši, napred naši. Asfaltiraju se već asfaltirane ulice, krpe novi autoputevi, kreči već okrečeno… Profesionalni lopovi kradu samo bunde za srpske pevačice, a narodni lopovi – eurokrem.

Ovo je brdovita zemlja gde dođe Džambo i kaže "majke mi" i sve novine to objave.  Onda Džambo kupi sebi trenerku i patike. A i novine se dobro prodale.

Ovo je brdovita zemlja gde policija zbog lopovluka raspiše poternicu i juri predsednika opštine dve nedelje, a on se posle javi sudu i kaže da je bio na godišnjem odmoru. Javio se prvog radnog dana.

Ovo je brdovita zemlja gde se dvaput godišnje po šest meseci na televiziji pušta Farma pa pevači, zabavljači, forumaši jedu, piju, biju, jer ostatak nacije nema radne dane, pa zasniva radni odnos na televiziji.

Ovo je brdovita zemlja gde samoubice skaču sa Gazele, na tvrdo, a čoveku kojem je voz odsekao nogu potreseni građanin odseče celu platu iz džepa.

Ovo je brdovita zemlja gde čitačica vremenske prognoze slomi kuk na brdima i napiše dve knjige. I dobije Ninovu nagradu.

Ovo je brdovita zemlja gde pevačici opali šamar dečko jer mu je prišla dok je bio sa ženom! Pevačica napiše knjigu o samopoštovanju. I dobije Ninovu nagradu.

Ovo je brdovita zemlja gde su, pošto su brda zauzeli odboraši, mafijaši spali na splavove na burićima. Rade kao obezbeđenje građana.
 

Ovo je brdovita zemlja nad kojom je nebo toliko plakalo da su brda počela da klize. Od muke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here