Pexels
Ilustracija

Poslednjih nekoliko godina možemo čuti koliko su čia semenke dobre i zdrave, pa se savetuje da ih što više upotrebljavamo u svojoj ishrani.

U čemu je tajna čia semenki?

Čia semenke su pune esencijalnih omega-3 masnih kiselina, dijatalnih vlakana, proteina, antioksidanata i minerala, piše “Style craze”. Svi ovi hranljivi sastojci kada se spoje daju niz prednosti poput podsticanja gubitka težine do kontrole nivoa šećera, a ujedno podržavaju zdravlje kostiju i zuba.

Smatraju se superhranom, koja nam dolazi iz Meksika i zbog toga je poželjno da je što više jedemo. Veruje se da su Asteci jeli čia semenke radi izdržljivosti i prema popularnoj legendi, jedna kašika ih je mogla održati 24 sata. U prevodu sa jezika Maja, čia znači “snaga” pa i ne čudi što je veoma cenjena.

1. Stimulišu gubitak težine

Gubitak težine je verovatno razlog broj jedan zašto većina ljudi jede čia semenke. A ako želite da smršate, čia semenke mogu biti jedna od prvih opcija koje možete razmotriti, ali znajte da sve zavisi i od vaših prehrambenih navika i načina života. Unos čia semenki dnevno – od 25 do 38 grama – može vam pomoći da skinete kilograme, a utvrđeno je da smanjuju masnoću na stomaku.

2. Sprečavaju konstipaciju

Pošto su prepune vlakana, posebno onih nerastvorljivih, čia semenke se pretvaraju u gel kada dođu u kontakt sa vodom. Ovo povećava obim stolice i pomaže pražnjenju creva, čime se ublažava zatvor, a utvrđeno je da ta vlakna poboljšavaju varenje.

3. Reguliše nivo šećera u krvi i pomaže u prevenciji dijabetesa

Želatinasti omotač čia semenki može sprečiti skokove nivoa šećera u krvi. Prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država, čia je jedna od onih namirnica koje se smatraju korisnim u lečenju dijabetesa. Takođe je utvrđeno da semenke poboljšavaju nivo krvnog pritiska kod dijabetičara.

4. Mogu pomoći u borbi protiv raka dojke

Prema izveštaju koji je objavio Medicinski centar UCSF, čia semenke su dobar izvor alfa-linoleinske kiseline, koja može pomoći u prevenciji raka dojke.

5. Povećava energiju i metabolizam

Čia semenke su prepune vitamina B, cinka, gvožđa i magnezijuma – što sve pomaže u povećanju energije. Možete dodati semenke omiljenom smutiju i uživati u osvežavajućem naletu energije. Čia semenke takođe mogu da ubrzaju metabolizam.

6. Dobre za kosti i zube

Jedna studija je pokazala da povećana potrošnja hrane bogate kalcijumom, poput čia semenki, može poboljšati zdravlje skeleta. Upotreba čia semena se smatra efikasnim načinom za poboljšanje unosa kalcijuma, a bogate su i manganom – oba ključna elementa za održavanje jakih kostiju i zuba.

7. Mogu biti zamena za jaja

Ako želite da koristite proteine, a ne želite da jedete jaja, onda su ovo dobre vesti. Čia semenke možete koristiti kao zamenu za jaja. Potrebna vam je kašika čia semenki i tri kašike vode. Čiju sameljite, pa pomešajte sa vodom i držite tako u činiji oko pet minuta. Smesu koju ćete dobiti je gnjecava slično sirovom žumancetu. Možete ovo dodati kao prilog nekim jelima i uživati u njegovom ukusu.

8. Poboljšava spavanje

Postoje dva hormona koja su neophodna za spavanje – serotonin i melatonin. Ova dva hormona proizvode triptofan, amino kiselinu u telu. Čia semenke, koje su bogate triptofanom, pomažu dobrom spavanju i opuštanju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here