Pexels
Ilustracija

Čia semenke se često navode kao glavni sastojak u mnogim receptima u okviru zdrave ishrane, od pečenih proizvoda preko proteinskih pločica do raznih napitaka.

Osim što vašoj omiljenoj hrani daju dodatni ukus i teksturu, one takođe pružaju zdravstvene pogodnosti, kao što su pomoć u ravnoteži šećera u krvi i održavanju zdravlja srca.

Šta su čia semenke?

Čia semenke (Salvia hispanica) su malena superhrana koja raste na vrsti biljke cvetnice koja pripada porodici mente.

Poreklom su iz područja Meksika i Gvatemale, ali se obično uzgajaju u mnogim područjima Severne i Južne Amerike.

Čia semenke se obično lako probavljaju kada se pravilno pripreme i mogu da budu vrlo svestran sastojak koji dobro funkcioniše u raznim kombinacijama.

Postoji nekoliko razloga zašto je dobro uvrstiti čia semenke u ishranu:

Zdravlje kože

Čia je prepuna antioksidanasa, jedinjenja koje se bore protiv oštećenja slobodnih radikala i sprečavaju oksidativni stres, a istovremeno podstiču popravku tkiva i štite kožu od oštećenja.

Zdrava probava

Zbog svog bogatog sadržaja vlakana čia semenke pogoduju probavnom zdravlju povećavajući učestalost stolice kako bi sprečile zatvor.

Vlakna takođe deluju kao prebiotik kako bi obezbedila gorivo za korisne bakterije u crevima, koje imaju ulogu u mnogim aspektima zdravlja i bolesti.

Vlakna takođe apsorbuju značajnu količinu vode i šire se u želucu, pomažući vam da se duže osećate sito.

Zdravlje srca

Zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanasa, vlakana i masnoća zdravih za srce, pokazalo se da čia semenke pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti na nekoliko načina.

Jedan od najsnažnijih efekata je njihova sposobnost da kontrolišu upalne procese i smanje nekoliko faktora rizika od srčanih bolesti, kao što su visok holesterol i krvni pritisak.

Studija iz 2021. takođe je pokazala da čia može da pomogne u smanjenju visokog krvnog pritiska.

Ravnoteža šećera u krvi

Kako je bogata alfa-linolenskom kiselinom i vlaknima, dokazi iz nekoliko studija ukazuju na to da čia može da pomogne u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi kao i u borbi protiv razvoja dijabetesa tipa 2 i insulinske rezistencije.

Povećanje energije i poboljšanje fizičkih sposobnosti

Studija objavljena u časopisu “Journal of Strength and Conditioning” zaključila je da konzumiranje čia semenki poboljšava efikasnost vežbanja za treninge koji traju 90 minuta na isti način kao i sportski napitak pun šećera, ali bez svih nezdravih šećera.

Jake kosti

Čia može da pomogne u jačanju zdravlja kostiju i očuvanju njihove gustine, a istovremeno smanjuje rizik od ozbiljnih stanja poput osteoporoze. To zbog toga što su semenke pune kalcijuma i mangana, dva minerala koja su potrebna za održavanje zdravlja kostiju.

Pomoć u gubitku težine

Čia semenke spadaju među najbolju proteinsku hranu biljnog porekla, zbog čega su izvrsne za konzumiranje za one koji pokušavaju da nadograde mišiće, sagore masnoće i upravljaju apetitom.

Studija objavljena u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” pokazala je da povećanje unosa proteina za samo 15 odsto dnevnih kalorija dovodi do značajnog smanjenja kalorijskog unosa i apetita.

Oralno zdravlje

Budući da je čia puna kalcijuma, fosfora, vitamina A i cinka, pomaže u očuvanju zdravlja zuba i usne šupljine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here