commons.wikimedia/Outesticide

Srbija skupo plaća to što je okružena zemljama Evropske unije – Mađarskom, Hrvatskom, Bugarskom i Rumunijom. Građani Srbije sa hrvatskim, mađarskim, rumunskim ili bugarskim pasošima odlaze u EU, a ovaj trend je posebno izražen među vojvođanskim Mađarima, piše Slobodna Dalmacija.

Odmah posle srednje škole, zbog nemogućnosti da nastave školovanje na maternjem jeziku, mladi Mađari se sele u domovinu svojih predaka. Iseljavanje je posebno izraženo u pograničnim oblastima sa Mađarskom, piše Slobodna Dalmacija.

Većina mladih koji završe fakultete u Mađarskoj se ne vraćaju u Srbiju.

Oni koji su još nominalno prijavljeni na adresama u Vojvodini, a radno sposobni, uglavnom rade preko granice. Putuju na nedeljnom nivou između Srbije, Austrije i Nemačke ili svakodnevno na relaciji Srbija – Mađarska.

Mađari više nisu najbrojniji u Subotici

Samo granični prelaz Horgoš – Reske prelazi oko 15.000 ekonomskih migranata, Mađara iz Srbije koji imaju dvojno ili samo mađarsko državljanstvo, i kao takvi ravnopravno konkurišu za poslove u zemljama članicama EU.

Najviše se iseljavaju ljudi između 19 i 29 godina. Pošto se mlađi članovi porodice iz Srbije nasele u Mađarsku, sa njima dolaze i očevi i majke, deke i bake, tako da su neka mađarska sela u Vojvodini prilično pusta.

Što se tiče urbanih sredina u Vojvodini, ovaj trend je najizraženiji u Subotici. Mađari su nekada bili najbrojniji u tom gradu, što više nije slučaj.

Prema popisu iz 2022. godine, najbrojnija nacionalna manjina u Srbiji za nešto više od deset godina smanjena je za četvrtinu, pa u Srbiji živi 70.000 Mađara manje u odnosu na 2011. godinu.

Zanimljivo je da je najveći broj ekonomskih migranata među onima koji su se bavili poljoprivredom, što pokazuje da se od ove delatnosti, koja je vekovima bila glavna privredna grana u Vojvodini, danas ne živi kao nekada, pa stanovništvo sa sela posao nalazi u gradovima, a najčešće u Mađarskoj.

3 COMMENTS

  1. To je tačno,
    Nego dragi susjedi zašto je oko 500.000 mladih hrvata takođe otišlo iz hrvatske ?
    Upreti prst u komšijino
    Dvorište je lako,
    Ali vidjeti svoje je vrlo teško
    Zar ne?
    Slobodna dalmacija ???

  2. Neka idu – ali nek’ se ne vracaju. Kad zagusti nnek se bore za Madjarsku. To su uglavnom u 2.svj. ratu i radili. Cuvena je bila pozorisna predstava “Hitler iz naseg sokaka” – Nazalost Srbi imaju kratko pamcenje. Vec se dive Orbanu i madjarskim populistima.

  3. Slobodna Dalmacija bi trebalo da pise nesto i o Zagrebu. Bio sam tamo nedavno preko suncanog i toplog vikenda i zatekao prazne kafane, trgove i parkove. Kad sam se raspitao zasto je to tako bio sam sokiran da cujem da “nema naroda” ili ” otisli na zapad”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here