Tanjug

Odluka zvanične Budimpešte da blokira evrointegracije Kosova motivisana je suverenističkom politikom koja nastoji da odbrani međunarodno javno pravo i prijateljskim odnosima sa Srbijom.

Iako nije među pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, Mađarska je odlučila da blokira evrointegracije južne srpske pokrajine. Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je u utorak u Budimpešti da će ta zemlja glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima.

– To što je članica EU i NATO, Mađarskoj daje izvesnu prednost u smislu usvajanja čvrstog stava kad je reč o njenim nacionalnim i državnim interesima koje vlada Viktora Orbana dosledno brani – kaže za Sputnjik direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović.

Mađarska je svesna, na prvom mestu, da Kosovo ne može nikako postati članica EU zato što nema kapacitet za tako nešto, jer nije država, a sa druge strane, ima i statusne, i teritorijalne, i političke probleme.

– Međutim, Mađarska istovremeno strahuje da bi nekom sa Zapada to poslužilo kao mehanizam kojim bi potvrdili nepostojeću državnost Kosova, a Mađarska jednostavno to ne želi – dodaje Karanović.

Mađarska stoji iza svog prijatelja

Iako je priznala nezavisnost Kosova i Metohije, Mađarska se na tome i zaustavila, svesna da bi dalje narušavanje međunarodnog javnog prava kompletan evropski kontinent odvelo u grotlo nekakvih sukoba a ko zna gde bi se ti sukobi završili.

Osim toga, sve zemlje koje imaju značajnu dijasporu i procenat manjina u svojim pograničnim teritorijama, strahuju od toga da im se može desiti “kosovski presedan”. I to je, smatra Karanović, jedan od motiva zašto je Mađarska oprezna i ima otklon prema politici podrške prema kosovskoj državnosti i nezavisnosti.

– Po tom pitanju ona se rukovodi svojom suverenističkom politikom koju neguje, slično suverenističkoj politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. To je takođe posledica i ličnih prijateljskih odnosa između premijera Orbana i predsednika Vučića koje su oni izgradili u proteklih nekoliko godina. Prema tome, Mađarska tu dosledno stoji iza svog prijatelja – kaže Karanović.

Budimpešta bi sutra otpriznala Kosovo, ali…

Karanović smatra da ipak nema šanse da u nekom doglednom vremenskom periodu Mađarska otprizna Kosovo, iako bi to sutra učinila ukoliko bi imala potpuno autonomni sistem odlučivanja.

– Moramo imati u vidu i činjenicu da je Mađarska i deo EU, i deo NATO, i ima izvesne obaveze prema svojim partnerima. I kad je već to učinila 2008. kad je većina članica EU i NATO priznala kosovsku nezavisnost, sad je teško očekivati da se jedno takvo pitanje preko noći preokrene. Pogotovo u svetlu činjenice da se zvanična Budimpešta nalazi u zaista veoma zategnutim odnosima sa Briselom u nekim drugim pitanjima – zaključio je Karanović.

2 COMMENTS

  1. ODGOVOR
    Neznam o cemu ovaj gore navedeni priča.Danas ti obecam dva dinara a sutra nedam.Gde tu problem.Nego u takozvanoj Evropskoj uniji imaju dvije zemlje koje odlucuju o svemu.Druge sluge se nista i ne pitaju sem kada trebaju dati takozvani porez UDRUŽENJA.Mozda je ORBAN prvi koji je shvatio da mu je dosta BERLINA I PARIZA pa rijesio da se snjima obracuna

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here