EPA/Kusthrim Ternava

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu-Kodra kritikovala je pristup Vlade spoljnoj politici istakavši da je Kosovo u statusu kvo, jer i nakon godinu dana mandata Kurtijeve vlade nema novih priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Ona je rekla da su za to vreme viđeni samo brojni skandali ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, a nijedan korak koji približava Kosovo bilo kojoj državi.

– Kosovo već nekoliko godina ne samo da nema priznanja, već nema ni članstvo u nekom važnom međunarodnom mehanizmu, a samim tim, naravno, zemlja je u status kvo u pogledu spoljne politike. Sve što imamo bili su brojni skandali ministarke spoljnih poslova, ali nismo imali nijedan korak koji bi Kosovo približio bilo kojoj državi – rekla je Deljiu-Kodra.

Kako je dodala, ova vlada je u velikoj meri pogoršala odnose sa prijateljskim državama, pre svega sa matičnom državom Albanijom ali i Crnom Gorom.

– Nema agende Ministarstva spoljnih poslova za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova u ovim trenucima kada se razvoj događaja prebacio na Ukrajinu. Kosovo nije imalo jasnu agendu za dobijanje priznanja od pet EU država koje nisu priznale Kosovo ili za članstvo UN – rekla je Deljiu-Kodra i dodala da su dosadašnji napori vlade bili slabi i u pogledu članstva u Savetu Evrope i NATO.

U ovim okolnostima, navela je, spoljna politika treba da odigra svoju ulogu a to je jačanje veza sa saveznicima i “ispunjavanje obaveza koje ima premijer”.

– Ono što smo do sada videli je da su napori vlade slabi i da nema ničeg konkretnog ni za članstvo u Savetu Evrope, ni u NATO, a nema ni konkretnih koraka premijera, predsednika i ministra spoljnih poslova za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova – kaže Deljiju-Kodra.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here