pixabay.com

Ponovo ste odlagali alarm, pa ste se uspavali. Nemate vremena ni za brzinsku kafu a kamoli da birate odeću za taj dan. Užurbano navlačite ono što ste nosili juče i istrčavate iz kuće.

Hmmm… OK, svima se desilo da ponove istu odevnu kombinaciju dva dana zaredom, pogotovo kada uvide da ta odeća nije prljava i da i dalje miriše na omekšivač.

Međutim, nije preporučljivo nositi majicu koju ste već nosili, čak i kad se čini da je čista.

Razlog za to je prilično jednostavan.

Iako vama izgleda čista, nošena majica je sigurno upila znoj tokom prvog nošenja, što automatski znači da se na njoj skupilo bakterija. Sve to može imati negativne posledice na vaše telo.

Na primer, mogu se pojaviti bubuljice na leđima i grudima, a ako ste primetili da se one često javljaju, a niste promenili kozmetiku ili ishranu, uzrok može biti nečista odeća.

Situacija je jednostavna – znoj i bakterije se prenose, što može začepiti pore i stvoriti bubuljice.

Osim toga, na koži može doći do iritacija poput osipa, crvenila i svraba.

Znoj koji je majica upila može nadražiti kožu i izazvati crvenilo, posebno ako su u pitanju majice od sintetičkih materijala.

Većina bakterija se formira usled znoja, ulja i mrtvih ćelija kože, ali takođe na odeći mogu biti prisutne i bakterije sa površina na koje ste se tokom dana naslonili – kao što su radni sto, lift ili sedište u javnom prevozu.

Na tim mestima postoje bakterije koje prenosite na odeću, a verovatno ih ne želite na svom telu.

Sasvim je dovoljan razlog da jednom nošenu majicu odmah stavite na pranje, zar ne?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here