pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uspavane bebe su najlepši prizor, ali samo roditelji znaju koliko borbe stoji iza toga i uz to ljuljanja, nošenja i otpevanih pesmica da bi se probudile odmah nakon što ih stavite na krevet ili krevetac.

Mnogi to odmah povezuju s navikom beba na držanje, ali stvarni razlozi su potpuno drugačiji jer je i razvoj beba kompleksan.

Vaša beba raste

Pedijatri tvrde da su promene u načinu spavanja bebe tipične i da se to zove “regresija spavanja” ili period u kojem se bebe koje su ranije doživljavale neprekinuti san iznenada počnu buditi noću ili preskaču vreme dremanja.

– Bebe sa četriri meseca će imati svoj prvi razvojni skok – naveli su pedijatri.

U tom trenutku će bebe početi da spavaju drugačije nego onda kada su bile novorođenčad. Ono čemu ih podučavate u ovoj fazi, među kojima su i dobre i loše stvari, su zapravo osnove životnih navika vašeg deteta u snu.

Vaša beba možda nema dovoljno fizičkih aktivnosti

Ovo se odnosi na bebe koje su stare nekoliko nedelja. Tako bi odojčad trebala ležati na stomaku čime razvijaju mišiće leđa i vrata.

Istraživača s Univerziteta Mičigen su otkrili da vreme koje bebe provedu na stomaku može uticati na to koliko dugo one spavaju noću.

Studija je posmatrala fizičku aktivnost i ponašanje tokom spavanja kod 22 zdrave šestomesečne bebe gde su se istraživači fokusirali na to koliko su vremena bebe provodile na stomačićima tokom dana.

Otkrili su da su bebe koje su imale više od ove rane fizičke aktivnosti noću spavale duže i mirnije. Stručnjaci savetuju da pazite da vam dete ne bude umorno ili gladno dok je na stomaku.

Beba možda neće shvatiti da je vreme za spavanje

Roditelji mogu početi s podučavanjem beba starih nekoliko sedmica o dobrim navikama spavanja.

Prema klinici Mayo, prekomerna stimulacija može sprečiti bebe da se dobro i kvalitetno odmore.

Shodno tome, već sat vremena pre spavanja deteta, smanjite jačinu svetla kao i sve aktivnosti kako bi dete shvatilo razliku između noći i dana.

Bebi će možda trebati vremena da se prilagodi

Stručnjaci smatraju da je zapravo uobičajeno da se bebe ponovo meškolje nakon što ih spremite na spavanje. U tom slučaju možete pokušati da im ponudite reči pre nego što ih ponovo podignete. Pogledajte hoće li se sami umiriti.

Bebi možda treba umirujuća masaža

Osim prigušenih svetala, manjih aktivnosti, bebe imaju veliku korist od masaže koja će zasigurno pomoći u bržem uspavljivanju.

Studija koju je objavila Nacionalna zdravstvena biblioteka SAD-a pokazala je da nežna masaža uvrštena u noćnu rutinu beba kasnije pokazala da dete ima manje poremećaje tokom spavanja što je znatno uticalo i na bolji kvalitet majčinog sna.

Shodno tome, dečja masaža može čak ojačati vezu između majke i deteta. Vaš dodir, miris i glas mogu pružiti najveću udobnost vašoj bebi.

Naredni put kada noću postanu nemirni, na dlanove iscedite velike količine dečijeg losiona i napravite umirujuću masažu.

Vaše vreme za odmor ili druženje s partnerom ne mora uvek biti bitka i to ćete shvatiti onda kada pronađete pravi način i tehniku koja će vašem detetu pomoći da se kvalitetno naspava. Kada je otkrijete, pridržavajte je se, piše Smart Parenting.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here