Zašto švajcarski poljoprivrednici zakopavaju donji veš? (VIDEO)

0
Youtube/agroscopevideo
Švajcarci zakopavaju gaće

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašta, u sklopu naučne studije o kvalitetu zemljišta, zakopavaće beli pamučni donji veš.

Biolog Marsel van der Hajden ima za cilj povećanje poljoprivrednih prinosa – ne samo veštačkim đubrivima, pesticidima i GMO tehnologijom, već i gljivicama i drugim mikroorganizmima. Zato je pribegao manje konvencionalnim metodama i pozvao švajcarske poljoprivrednike da u sklopu istraživanja u zemlju zakopavaju pamučne gaće.

Decenijama je poznato da mikorizne gljive mogu biti korisne u poljoprivredi – barem u teoriji. U praksi niko zaista nije proučavao efekat ove simbioze biljaka i gljiva. Ali kako Van der Hajden navodi, do sada su čak i giganti agrotehnologije poput „Sindžente“ prepoznali potencijal ovih pojačivača prirodnog rasta i sve više koriste mikorizu.

Van der Hajden je, međutim, otišao korak dalje. On i njegov tim uspeli su da nagovore dobar deo švajcarskih poljoprivrednika da se uključe u istraživanje. U kratkom periodu, biolozi su dobili na raspolaganje 60 eksperimentalnih parcela za rad, svaka veličine 200 kvadratnih metara u raznim kantonima, kako bi dobili što precizniji uvid u raznolikost stanja tla.

Državni institut za istraživanja „Agroskop“ dobrovoljcima koji su se prijavili za učešće u ovom istraživanju šalje dvoje pamučnih gaća, a njihov zadatak je da ih zakopaju u svojoj bašti ili na njivi.

Posle određenog vremena gaće treba iskopati da bi se ispitalo u kakvom su stanju, što će biti pokazatelj u kolikoj su meri mikroorganizmi iz zemljišta uspeli da razgrade pamučni materijal od koga su izrađene.

Jedne gaće biće iskopane i fotografisane posle mesec dana, a druge posle dva meseca. Potom će se digitalnom metodom analizirati razgradnja prirodnih vlakana. Što je zemljište zdravije, veš će imati više rupa.

– To će biti pokazatelj kakvoće zemljišta – tvrdi rukovodilac projekta Marsel van der Hajden.

Ali biologa ne zanima samo mikoriza gljiva već i mikrobiom poljoprivrednog zemljišta uopšte. Mikrobiom je termin koji se koristi za opisivanje ukupnosti mikroorganizama koji naseljavaju živa bića, uključujući i ljude, ili su skriveni u zemljištu. Uloga koju bakterije, gljivice i drugi mikroorganizmi igraju u poljoprivredi nije dugo bila poznata, jer je tek početkom ovog veka razvijeno sekvenciranje naredne generacije, metoda koja omogućava brzo i jeftino dekodiranje DNK takvih organizama.

Hajden dodaje da je jedna od namera studije i da se utvrdi na koji način erozija, prekomerna upotreba đubriva i hemijskih sredstava utiču na zemljište.

Stručnjaci iz „Agroskopa“ navode da se svake godine u svetu u potpunosti uništi područje dva i po puta veće od Švajcarske. Na takvim područjima kasnije nije moguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here