Facebook
Spektakl: Festa Major najpopularnija manifestacija

U španskoj Kataloniji, u regiji Taragona, nalazi se Reus, grad čija istorija seže u 12. vek, važna raskrsnica trgovačkih puteva istoka i zapada i dom moderne arhitekture. Prva asocijacija na ovo mesto koje očarava svojom lepotom na svakom koraku su čuveni arhitekta Antonio Gaudi, koji je tu rođen i brojni festivali tokom leta i jeseni.

Živahnog mediteranskog karaktera, Reus će, čak i onome ko ga poseti mimo festivala, privući pažnju raznovrsnom ponudom jer nije slučajno nekad bio drugi po važnosti nakon Barselone. Trg Merkadal u centru grada krasi Kaza Navas, zgrada koju je za Hoakima Navasa dizajnirao Luis Motaner. Građena je od 1901. do 1908. godine, ima raskošni dizajn i luksuzni nameštaj, keramiku i mozaike koji u svakom kutku prave igru svetla i senki. Preko puta je Gaudijev muzej na nekoliko nivoa sa stalnom multimedijalnom postavkom pomoću koje se može mnogo naučiti o životu autora Sagrade Familije. Ipak, ne može se zaobići paradoks da u rodnom gradu Gaudi nije izgradio nijedno zdanje. Ko bi da uživa u delima španskih arhitekata 19. i 20. veka, neka krene ulicama Paseo de Brijanso, Hesus-Ljovera, Gaudi, Paseo de la Misioniokordija i Trg Prim. Pogled na rustične fasade u oker, crvenoj ili žutoj boji, koje se pomaljaju iza krošnji mandarina (ima ih duž celog grada), lepši je ako se u nekoj bašti gradskog kafea ispija vermut, piće koje se po dolasku iz Italije zaustavilo baš u ovom mestu. Festivalska dešavanja počinju na Jovanjdan, 24. juna “grmljavinom” – bubnjarskim orkestrima koji paradiraju gradom označavajući početak leta, a traju do kraja septembra. Festa Major krajem juna je najpopularniji festival u Reusu, a vlada Katalonije proglasila ga je svečanošću od nacionalnog značaja. Zasniva se na procesiji sa likom sveca zaštitnika i aktivnostima folklornih i svečanih grupa. Tokom vekova, kostimirane figure mulasa (Španci ih zovu nanjosi), zmaj, različiti plesovi i orao pojavile su se kao bogato kulturno nasleđe, a u novije vreme sve su maštovitije.

Od leka do aperitiva

Voćno vino aromatizovano biljkom pelin, danas poznatije kao vermut, nekada se koristilo u lekovite svrhe. U Španiju je vermut prvo dospeo u Reus u 19. veku, a koliko su ga građani zavoleli govori i podatak da je već na početku bilo više od 30 proizvođača. Najbolje mesto za uživanje u ovom gorkom napitku je na nekoj od popularnih terasa na Merkadal Skveru, najsimboličnijem trgu Reusa. Kako za Špance “vermuteo” znači ceo ritual, uz čašu ovog aperitiva obavezno će vam poslužiti i sitnice koje se jedu pre ručka ili večere: čips, kikiriki, masline ili proizvode u konzervi kao što su školjke.

Ljudske kule

Kastel – human tonjer je ljudska kula koja se od 18. veka tradicionalno pravi na festivalima u Kataloniji. Kule formiraju kasteleri koji stoje jedan drugom na ramenima u nizu faza (između šest i deset). Svaki nivo tronca (naziv koji ide od drugog nivoa naviše), ima od dva do pet muškaraca teže građe koji podržavaju mlađe, lakše dečake ili devojčice, a na vrhu je samo jedna osoba. Pobednik je ekipa koja najduže održi kulu.

Raskrsnica puteva

Reus ima 107.000 stanovnika, a tokom letnje sezone poseti ga bar još toliko. Prema jednoj verziji, ime mu potiče iz latinske reči Reddis – raskrsnica puteva, što je dobrim delom svoje istorije i bio.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here