Završi faks, pa “pali” iz Srbije

0

"Poslednji neka ugasi svetlo": Aforizam iz ranih devedesetih ponovo je aktuelan

 

 

Nema preciznih podataka o mladima koji su spakovali diplome u kofere i otišli, ali se zna koga svet najviše traži. Jovan Ličina, predsednik Studentskog parlamenta BU, kaže da su najtraženiji naši diplomci sa tehničkih i prirodnih nauka.

– Oni najviše odlaze zbog boljeg standarda, jer u inostranstvu za nekoliko godina rada uspeju da steknu ono što ovde, možda, ne bi uspeli do penzije – objašnjava Ličina. – To se posebno odnosi na inženjere elektrotehnike. Osnovne studije kod nas su mnogo teže, tako da se i studenti koji odu pre diplomiranja veoma dobro snalaze.

Samo procene

Ministar za dijasporu Srđan Srećković kaže da nema preciznih podataka koliko je visokoobrazovanih stručnjaka napustilo zemlju, već je sve samo na nivou procena.

– Smatra se da je oko 4.000-5.000 profesora otišlo iz zemlje i oko 15.000 asistenata i magistara – kaže Srećković. – Koliko je diplomaca otišlo, niko ne zna.

U anketi SUS se najviše studenata iz Niša izjasnilo da bi želelo da se zaposli u inostranstvu.

 

Predstavnik niških akademaca u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije Miša Živić, kaže da je glavni razlog manjak radnih mesta.

– Ponuda poslova je koncentrisana u Beogradu i Vojvodini, dok je u unutrašnjosti veoma mala – kaže Živić. – Zato se mladi ljudi školuju s namerom da napuste zemlju, a to se posebno odnosi na studente Elektronskog i Mašinskog fakulteta.

Stručnjaci sa beogradskog ETF nalaze se na rukovodećim mestima u "IBM", "Majkrosoftu", "Guglu", "Soniju". Aleksandar Tolić, iz Udruženja studenata elektrotehnike Evrope, navodi da su elektroinženjeri i softverski inženjeri veoma traženi.

– Mladi odlaze i zbog nedovoljnog ulaganja u postdiplomske studije – smatra Tolić. – Ne znam nijednog kolegu koji je otišao na te studije, a da je poželeo da vrati.
Profesor Hemijskog fakulteta Živoslav Tešić, kaže da su u ovoj ustanovi, ipak, uspeli da nešto promene.

– Otvorili smo Inovacioni centar, zaposlili smo 25 mladih istraživača koji od Ministarstva nauke dobijaju platu od oko 45.000 dinara – objašnjava Tešić. – Oni mogu da se opredele da li žele da se bave samo naučnim radom ili da rade u nastavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here