commons.wikimedia/Kobako
Bečka šnicla

Zbog rastućih troškova energije, ali i poskupljenja namirnica, sve je više restorana koji brišu neka jela iz svoje ponude. Tako je prvi restoran u Austriji ukinuo pržena jela iz dnevnog menija, pa tako i tradicionalnu Bečku šniclu.

Porodični restoran “Rigler” iz mesta Bruk an der Mur objavio je da ukida sva panirana jela iz dnevnog menija, jer ne želi da podiže cenu menija, prenosi javni servis ORF. Vlasnik restorana Hanes Pirher Rigler kaže da se želi štedeti na ponudi, a ne na kvalitetu.

– Pokušavamo da sarađujemo sa regionalnim dobavljačima. Meso dolazi iz regiona, ulje isto tako. Važno nam je da novac ostaje u regionu – dodao je on.

Rigler ističe da dnevni meni, u koji su uključeni supa, glavno jelo i salata košta 9,10 evra. Ukazao je da Bečka šnicla ili panirana kokoška ne nestaju iz jelovnika, i da svako ko ne želi meni može da traži Bečku šniclu, čija cena je povećana sa 11,90 na 12,20 evra.

Poznati bečki restoran Kolarik, zbog rastućih cena, izbrisao je tradicionalno jelo u oktobru – pečenu gusku. Naime, u oktobru je vreme kada tradicionalno Austrijanci jedu gusku uz crveni kupus.

– Cena bio-guske je drastično porasla. Tome se moraju dodati cena energije i troškovi za osoblje. Ukupno bi tako posupela guska na cenu koja se ne bi mogla opravdati gostima – objasnio je vlasnik restorana u bečkom Prateru Paul Kolarik.

Portparol gastronomije u Privrednoj komori pokrajine Štajerske Klaus Fridl kaže da su cene ulja i masti ove godine utrostručene. Pored problema nedostatka osoblja i predstojećih pregovora o platama, krajem decemba će se ponovo povećati troškovi struje, jer ističu stari ugovori, upozorava Fridl.

Sve je više ugostitelja koji skidanjem iz dnevnog menija i jelovnika pokušavaju da izbegnu veće poskupljenje svoje ponude, jer znaju da bi, ako podignu mnogo cene, izgubili goste, pa je bolje da nešto ne nude, nego da to čine po drastično većoj ceni

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here