pixabay.com
Foto: Ilustracija

Netfliksova TV serija “Damin gambit” (“The Queen’s Gambit”) obara mnoge rekorde i to ne samo one vezane za gledanost, već i one koji se odnose na prodaju šahovskih tabli.

Prva epizoda serije o izazovima sa kojima se suočava devojka Bet Harmon, inače veliki talenat za šah, emitovana je 23. oktobra. Od tada do danas ovu seriju je odgledalo čak 62 miliona domaćinstava, što je najveća rasprostranjenost bilo koje Netfliksove serije do sada.

Još je zanimljiviji ekonomski efekat koji je ona ostvarila u domenu trgovine setovima za igranje šaha. Od kada je serija emitovana prodaja tabli za ovu igru u Sjedinjenim Američkim Državama porasla je za 125 odsto. Trgovci međutim nisu bili pripremljeni za ovakav skok potražnje, pa su im zalihe upravo na izdisaju.

Ali svako ko želi novu tablu za šah može je naći i na internetu. Kako kažu sa eBay-a, od kraja oktobra do danas prodaja setova za šah preko ove platforme porasla je za 215 odsto.

Zanimljivo je da je čak i više od samih šahovskih tabli porasla prodaja priručnika sa uputstvima kako se igra šah, i to za čak 603 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here