Tanjug/AP
Novak Đoković

Viktorija Azarenka, nekada najbolja teniserka sveta, oplela je po Australijan openu zbog načina na koji se odnosi prema igračima koji bi trebalo da nastupe na ovom turniru.

Azarenka, inače trenutno 32. igračica planete, bila je prinuđena da ostane u hotelskoj sobi 14 dana jer je jedna osoba na letu za Melburn bila pozitivna na koronavirus.

Pred Australijan open održan početkom 2021. godine vlasti australijske države Viktorija doneli su odluku da igračima dozvole da napuste hotel na pet sati kako bi trenirali i kupili hranu, pod uslovom da na letu na kom su se nalazili nije bilo pozitivnih osoba. Ukoliko bi neko ipak imao koronavirus, igrač bi morao da u karantinu provede dve nedelje bez izlaska iz sobe, čak i u slučaju negativnog testa.

Dvostruka šampionka Australijan opena nije štedela kritike na račun organizatora:

– Karantin pomaže? Karantin definitivno nije nikako pomogao. Nema teorije da je bilo šta pozitivno doneo, samo je mogao da šteti. Nema drugog načina da se to kaže. Sam kraj karantina je bio izuzetno štetan mentalno, ali pre svega i fizički, posebno za mene. Nikada nisam provela dve nedelje bez ikakve aktivnosti. To nije pomoglo nikako – rekla je ona nakon što je izborila plasman u finale Indijan Velsa.

Podsećamo, organizatori Australijan opena našli su se u centru pažnje nakon što su se pojavile najave da bi nastup na prvom grend slemu u sezoni mogao da bude omogućen samo igračima koji su vaknicisani protiv koronavirusa, što bi moglo da znači da će i Novaku Đokoviću, aktuelnom šampionu ovog turnira, biti onemogućeno da zaigra u Melburnu.

– Broj grend slem titula vas neće zaštititi. Jedino što bi moglo da vam pomogne jeste prva i druga doza.

Đoković je prethodno istakao da smatra da obavezna vakcinacija nije rešenje:

– Ne verujem da će doći do toga, bar se nadam da neće jer sam uvek verovao u slobodu izbora. I zadržaću odluku o tome da li ću primiti vakcinu za sebe. To je intimna odluka i ne želim da ulazim u ovu igru „za“ i „protiv“ vakcinacije koju mediji, nažalost, kreiraju u poslednje vreme – rekao je najbolji teniser sveta u aprilu.

2 COMMENTS

  1. Da se Rusija odnosi prema svojim gradjanima kao Australij, dobila bi sankcije na 100 godina bez mogucnosti ranijeg ukidanja. Mislim da bi u cilju ocuvanja prava coveka trebalo bojkotovati turnir u Australije. Njihovi fasisticki odredi gori su i od Hitlerovih. To je prvi korak prema donosenju svetskog zakona o zastiti covek, koji bi garantovao pravo na zivot, rad i obrazovanje, sa klauzulom o zastiti osnovne imovine koja je potrebna da bi covek ziveo. Tako nebi mogla da se oduzme kuca, osnova zemlje, stoke i plate potrebne za zivot kao sta je nekada bilo dok je covek bio covek. A ne sad igra da bi bogati bili jos bogati. A covek da radi dok ne krepa u pravom smislu te reci. Ako je kosmos bezkrajan to bi bio put u prijem medju galaktickog saveza naprednih drustava s jedne strane, a sa druge otvorena vrata raja. Nema lose.

  2. Mozda nekima nije jasno da vakcinacija ne stiti nikog drugog vec samog sebe, ako uopste stiti. Jedina prava zastita je zdrav imunoliski sistem. Medjutim moderna(farmakoloska)medicina ovim nasim svetom vlada vec predugo i upravo stvara svojim ne/postignucima nista vise nego slabu imunologiju koja trazi sve vise kojekakvih novih lekova koji ne lece vec sprecavaju to jadno telo da se jaca po zakonu prirode. Ali i samu nju smo vec dokrajcili pa nam ostaje samo jos laborska farmakologija – bez izbora. Hvala na paznji. Ako se varam, smatraj te me luckastim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here