Privatna arhiva

Odbrojavanje do narednog Srpskog festivala u Sidneju može da počne! Za nešto više od dva i po meseca, 12. i 13. februara 2022, posle dve godine ponovo će se održati najveći događaj naše zajednice na Petom koninentu.

Ovu sjajnu vest potvrdio nam je direktor Festivala Mihajlo Mijatović.

– Zadovoljstvo mi je što mogu da obavestim celu zajednicu da smo dobili dozvolu državnih i gradskih vlasti da organizujemo Festival 12. i 13. februara. Kako sada stvari stoje, festival će moći da se održi prema uobičajenom rasporedu, u subotu od podne pa do 10.00 sati uveče i u nedelju od 10.00 ujutro do 8.00 sati uveče, bez bilo kakvih ograničenja. Jedino bi u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije moglo da dođe do određenih promena, ali imamo uveravanja da se to neće desiti – kaže Mijatović za “Vesti”.

Srpska zajednica se zaželela dobrog provoda i dvodnevnog uživanja uz našu muziku, folklorne i muzičke nastupe, vrhunsku domaću hranu i iznad svega dobro druženje.
Deveto izdanje Srpskog festivala, koje je bilo planirano za februar ove godine, nije se održalo zbog kovida i strogih restriktivnih mera koje su bile na snazi u Sidneju.

Ipak, Festival je obeležen prigodnom proslavom Dana državnosti Srbije, 15. februara, pred ograničenim brojem zvanica u banket Sali Doksajd u Darling Harboru.

Samim tim, naredni festival će biti poseban, ne samo zbog toga što se održava posle prinudne pauze, već i zbog svog prvog jubileja.

– Želimo da napravimo proslavu za pamćenje, jer ćemo obeležiti jubilarnih deset godina. Počeli smo bukvalno od ničega pre punu deceniju, a sada imamo događaj koji poseti 100.000 ljudi za dva dana, a kao specijalni gosti nam dolaze zvaničnici grada Sidneja, Novog Južnog Velsa i Komonvelta. Rasli smo iz godine u godinu i sada želimo da nastavimo da rastemo, zbog našeg naroda u Australiji, ali i zbog svih drugih nacija koje rado dolaze na Srpski festival, na dobar provod i druženje – ističe Mihajlo.

Udruženje srpske pravoslavne omladine Australije (SOYA) namerava da upriliči istinski spektakl i na stolu je mnogo novih ideja koje bi trebalo da SFS učine još boljim i atraktivnijim.

Međutim, za sada se još neće pristupati detaljnom i preciznom planiranju, zbog krajnje nepredvidiljivih okolnosti širom Australije.

– Još nismo napravili listu učesnika, niti precizan program. Rešili smo da sačekamo do kraja ove godine pre nego što pređemo na konkretni organizaciju, jer u ovom trenutku i dalje su na snazi različite restriktivne mere u državama i teritorijama. Teško je predvideti kako će situacija izgledati početkom iduće godine, naročito kada je reč o merama koje važe u Zapadnoj Australiji i Kvinslendu. Voleli bismo da dođu naši i iz Perta, Brizbejna, Melburna, Adelajda, Kanbere… Ali zbog svih trenitnih okolnosti, to još ne možemo da znamo da li će ti biti izvodlnjivo, pa zbog toga s detaljnim planiranjem nećemo početi pre januara – objasnio je Mihajlo Mijatović.

Posle silnih otkazivanja svih događaja naše zajednice, uključujući festivale, sportska takmičenja i druga okupljanja širom Australije, i samo saznanje da će Sidnej u februaru iduće godine ponovo biti stecište Srba iz raznih krajeva Australije, predstavlja povod za radost.

Počinjemo da odbrojavamo – još samo 80 dana!

SOYA priprema spektakl – Mihajlo Mijatović i Sandra Milisavljević

Australija i svet

Ukoliko se putovanja unutar Australije normalizuju do februara i ako međunarodne granice budu otvorene za ljude iz inostranstva bez obaveznog odlaska u karantin, SFS bi mogao da bude istinski svesrpski događaj.

– Želja nam je da okupimo izvođače i goste iz cele Australije, a ako to bude moguće želimo da ugostimo i naše sestre i braću iz matice, iz Amerike i drugih delova sveta. Iskreno se nadamo da će u naredna dva meseca situacija biti povoljnija i da ćemo moći da organizujemo najmasovniji i najsupešniji Festival do sada – priželjkuje Mijatović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here