EPA/Gavril Grigorov
Vladimir Putin

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da glad nikad više ne bi trebalo da postane oružje protiv slobode ljudi.

On je, uoči Dana sećanja na žrtve Holodomora, rekao da je Rusija lansirala više od 70 jurišnih bespilotnih letelica Šahed iznad teritorije Ukrajine.

– Baš danas, na dan sećanja, ovakav teroristički napad znači da je ruski predsednik Vladimir Putin ponosan što se ugleda na najveće ubice 20. veka. Kada bi mogao da organizuje još jedan Holodomor u Ukrajini, uradio bi to – istakao je Zelenski.

On je naveo da će Rusija nastaviti da koristi nestašicu hrane i pretvori glad u oružje, napominjući da je već prvog dana rata u punom obimu ruska flota blokirala ukrajinske morske luke i izvoz hrane iz Ukrajine, koji su od kritične važnosti za svet.

“Pretnja glađu”

– Desetine zemalja i stotine miliona ljudi na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije zavise od toga da li je tržište hrane stabilno – rekao je Zelenski.

Zelenski je naglasio da ukrajinski narod, koji je svojevremeno doživeo strašnu namerno izazvanu glad koju je organizovao sovjetski režim, posebno uočava pretnju glađu za bilo koji drugi narod.

– Nikad više glad ne bi trebalo da postane oružje protiv slobode ljudi. I svako ko pokuša da eksploatiše glad na ovaj način, svako čiji teror služi haosu na tržištu hrane, mora da odgovara celom svetu – rekao je.

– Rusija mora da odgovora. Siguran sam da će tako i biti – zaključio je predsednik Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here