Želimo dobre odnose sa Moskvom

0

Fonet/N. Đ.
Rusija želi jačanje bezbednosne saradnje sa Srbijom: Sergej Lavrov i Ivica Dačić
 

Dačić je izrazio nadu da će predsednici i premijeri dve zemlje narednih meseci razmotriti situaciju u vezi sa projektom  "Južni tok" i energetikom.

Dva ministra su najavila  da će razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o predsedavanju Srbije OEBS-om u narednoj godini.

Prema Dačićevim rečima, Srbija ima mogućnost da pokaže ozbiljnost u pomoći OEBS-u u rešavanju spornih pitanja i konfliktnih situacija u Evropi.

Lavrov je poželeo uspešno predsjedavanje Srbiji, dok je Dačić rekao da je to za Srbiju "veliki izazov", imajući u vidu težinu situacije koja postoji među članicama te organizacije.

Lavrov je čestitao Dačiću ponovni izbor za predsednika Socijalističke partije Srbije, i poželeo mu uspeeh na unutrašnjem i na spoljnom planu.

Posle razgovora, u prisustvu dva ministra, trebalo bi da bude potpisan sporazum o saradnji diplomatskih akademija Srbije i Rusije, nakon čega je predviđeno obraćanje medijima dvojice zvaničnika.

Moskva planira da razvije bezbednosnu saradnju sa svojim tradicionalnim saveznikom Srbijom, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova uoči sastanka Lavrova i Dačića, preneo je TASS.

"Moskva je spremna za blisku i konstruktivnu saradnju sa Beogradom u vezi sa svim pitanjima iz OEBS-ove agende", navodi se u saopštenju i dodaje da su ostali važni zadaci "doprinos rešavanju ukrajinskog sukoba i stvaranje uslova za harmonizaciju procesa integracije i jačanja tradicionalnih vrednosti unutar OEBS-ovog prostora".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič rekao je da Rusija očekuje od predsedavanja Srbije "uravnotežen stav koji osigurava da se u obzir uzmu svi stavovi država članica".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here