U Galeriji Doma omladine Beograda, u toku je izložba “Zemlja nije moj dom”, autora Nenada Marića. Za razliku od muzičkog, “Kralj Čačka” nam se ovom prilikom predstavlja kroz likovno stvaralaštvo. Izložba traje do 9. avgusta.

Izložba crteža Nenada Marića “Zemlja nije moj dom”, na ekspresivan način predstavilja stav umetnika o socio-političkim pitanjima današnjice.

Autor kroz ličnu estetiku konstruiše narativ koji indirektno ukazuje na percepciju pojedinca unutar društvanog konteksta i na taj način dekodira vrednosti svakodnevice. Kroz liniju i formu, serija crteža objektivizuje istaknute protagoniste, koji predstavljaju karakteristične simulakrume današnjice.

Polazeći od pitanja savremenog čoveka koji (ko)egzistira na granicama apsurda savremenog društva i koncipirajući svopstveni smisao kroz preispitivanje društvene recepcije, izložba istražuje i njegovo pozicioniranje unutar društvenih normativa i shema.

Konkretizujući smisao diskurzivnog razmatranja bivanja “na margini”, autor kroz modernistički pristup ističe političko nesvestan i destruktivan odnos nužnosti i realnosti, idelogije i emancipacije… Na taj način ontološki pristupa sopstvenom izražavanju kroz komplementarnost vizuelnog narativa; navedeno je u opisu izložbe.

Nenad Marić rođen je u Čačku 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo 2006. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2001. godine se bavi kantautorskim radom a od 2004. godine se u javnosti pojavljuje pod pseudonimom Kralj Čačka. Učestvovao je na više kolektivnih i dve samostalne izložbe (crteži i akvareli).

Krajem 2016. godine u okviru izdavačke kuće Lom objavio je zbirku poezije “Na margini”, u kojoj su se našle pesme, crteži i muzika, a zatim i debitantski album “Zemlja Snova”, kao zajedničko izdanje Odličnog Hrčka i Pop Depresije. Krajem 2018. godine objavio je svoj drugi album “Spusti svetlost na put”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here