Žene rmbaju, muškarci vladaju

0

One su svuda gde je teško

Neki svetski priznati stručnjaci tvrde da žena zapravo obavlja 90 odsto svetskog radnog vremena, jer se kućni poslovi nikako ne mogu svrstati u slobodno vreme… Prema jednom istraživanju, na svakodnevne kućne poslove, kao što su kuvanje, čišćenje, čuvanje dece, žene provode pet puta više vremena nego muškarci, dok je na selu taj odnos i do devet i po puta…
 

Nadežda Radović

Nadežda Radović iz udruženja "Ženski beogradski lobi" kaže da je žena u Srbiji danas potpuno zanemarena, da je urušavanje njenog statusa počelo polovinom 80-ih godina prošlog veka, te da su izgledi da je potrebno bar 20 godina mukotrpne borbe da vrate makar položaj iz sedamdesetih.
 

– Tada smo imali 30 odsto žena u parlamentu, danas oko 21 odsto. Da da bi se naš glas zaista čuo potrebno je između 35 i 40 odsto žena u vlasti. U vreme Slobodana Miloševića donet je niz zakona koji je bio na štetu žena. Sredinom 90-ih samo zahvaljujući internacionalnim ženskim udruženjima uspeli smo da odbranimo pravo na abortus. Pod velikim pritiskom već usvojen Zakon o zabrani abortusa, u skupštinu je vratio sam Milošević. U međuvremenu, ženama su ruke vezane i zakonom koji predviđa da stanarsko pravo nosi muškarac!? Zato sam šokirana što danas mnoge moje prijateljice koje su doktori nauka, nemaju ništa u vlasništvu – navodi Radović.
 

Mali broj žena u vlasti danas nije samo problem Srbije. Tek 17 zemalja može se pohvaliti sa više od 30 odsto žena u parlamentu. Među njima prednjači Ruanda sa 48,8 odsto žena u donjem domu parlamenta i 34,6 odsto u gornjem. Predsednica vlada i država ima još manje, svega četiri odsto. Što se izvršne vlasti tiče, po broju ministarki prednjače Švedska i Španija. Švedska vlada ima 52,4 odsto žena, a španska 50 odsto. Srbija trenutno ima pet ministarki u Vladi, naspram 21 ministara. Nežniji pol vrlo teško danas može uzeti uzde vlasti u svoje ruke. Broj predsednica država i vlada u poslednjih pet godina pao je sa 4,7 na 4,1 odsto.

 

(Opširnije u nedeljnom izdanju "Vesti" od 17.1.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here