EPA-EFE

Švajcarske vlasti odbile su da produže boravišnu dozvolu ženi sa Kosova koja godinama ne želi da nauči nemački jezik, a taj slučaj okončan je na Saveznom sudu sa sedištem u Lozani.

U presudi objavljenoj juče, sudije su je “na svaki mogući način” obavestile da se od nje očekuje da sprovede primedbe iznete u ovom postupku, a da u protivnom može da očekuje neobnavljanje dozvole boravka i deportaciju.

U presudi, Savezni vrhovni sud naglašava važnost jezičke sposobnosti za integraciju u društvo.

“U tom pogledu, reč je o značajnom javnom interesu koji je prepoznat i u međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u presudi.

Uprkos potpisanom sporazumu za integraciju i naknadnim ponovljenim zahtevima Kancelarije za migracije u Argauu, žena, koja živi u Švajcarskoj od decembra 2015. sa suprugom i sinom, upozorena je da još uvek nije dala dokaz o poznavanju jezika. Prema Saveznom sudu, ona je “dosledno” odbijala da učini bilo kakav pokušaj da nauči nemački.

3 COMMENTS

  1. Pametni rešavaju odma stvari da nebi imali problema kao Srbi sada sa Kosovom. Daš prst uzmu šaku.

    • Mozda nije talenat da polozi b1 ako slabo poznaje svoju gramatiku još teze će naučiti deutsch gramatiku ! Znam ljude koji su preslušali ceo kurs a nisu uspeli da savladju b1

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here