Živi u Čikagu, oseća Leskovac

0

Dejan Jovanović pored nagrađenih fotografija
 

Za sve to vreme nije zaboravio svoj rodni grad, razmišljao je kako bi mogao da sve ono što je bilo lepo i napredno u svetu prenese nekako u svoj zavičaj i da otrgne od zaborava onaj stari Leskovac i sve što je bilo vredno u njemu.

 

Tako je nastala njegova knjiga fotografija "Leskovac, danas, juče, sutra", a nedavno se pojavio i engleski prevod, pa će čitaoci moći da vide kroz foto ilustracije kako je ovaj grad na jugu Srbije prolazio kroz vreme, čemu je sve odolevao kroz istoriju i kako izgleda danas. Dejan kaže da ga je na stvaranje ovakve knjige posvećene njegovom gradu u velikoj meri motivisao život u Čikagu.

 

Dejan Jovanović u Nišu
 

– Inspirisalo me je kako se održava grad, kako se u tome vidi kultura jedne zajednice i kako se malim zalaganjima može mnogo toga uraditi. Ako nas 100 baci cigaretu ispred zgrade, na šta će to da liči? Svest mora da se menja – kaže on.
Neumoran u radu, Dejan Jovanović zasluženo je osvojio prvo mesto, čestitke i ovacije, a u okviru Nišvile džez festivala, od 14. do 17. avgusta kod Salona 77 u Tvrđavi, posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija autora iz dijaspore pod nazivom "Srbi u svetu".

Foto konkurs "Srbi u svetu" organizovala je Kancelarija za saradnju sa dijasporom grada Niša, a odgovorni kažu da su im stigle veoma zanimljive fotografije iz svih krajeva sveta koje živopisno oslikavaju život Srba u rasejanju.

Na ovom takmičenju drugo mesto pripalo je Dušanu Ivanoviću, diplomiranom novinaru i fotografu, a treće mesto Viktoriji Stojanović, profesorki engleskog jezika i članici Kola srpskih sestara iz Makedonije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here