pixabay.com
Ilustacija

Klimatske promene utiču na život na Zemlji, a neke studije govore o tome i da one predstavljaju egzistencijalnu pretnju.

Rekordne vrućine ove godine i drugi vremenski ekstremi nas pogađaju i više nego što mislimo.

Iako smo imali najavu da će 2023. biti najtoplija u istoriji, brojne regije u svetu su spržene usled visokih temperatura, dok su druge pogođene poplavama.

“Istina je da smo šokirani žestinom ekstremnih vremenskih događaja 2023. godine. Bojimo se neistraženog područja u koje smo sada ušli”, rekla je međunarodna koalicija autora u novom izveštaju objavljenom u časopisu BioScience.

Oštra ocena naučnika je bila: “Život na planeti Zemlji je pod opsadom.”

Studija o stanju klime proučavala je nedavne podatke o 35 planetarnih “vitalnih znakova” i otkrila da je 20 od njih ove godine bilo na rekordnim ekstremima.

Zabrinjavajuće je i da su pre 2023. dani sa prosečnim temperaturama većim od 1,5 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskih nivoa, bili retkost, dok smo ove godine imali čak 38 takvih dana.

Naučnici tvrde da je moguće da se klima promeni na načine koje će biti nemoguće preokrenuti. To može da uključi toljenje ledenih ploča na Grenlandu i zapadnom Antarktiku.

U izveštaju stoji i da bi tri do šest milijardi ljudi mogli biti zatvoreni izvan područja pogodnog za život do kraja ovog veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here