Zlato čeka najbolje

0

Ono što je u ovom trenutku izvesno jeste da zvanično najbolji fudbaler sveta neće biti i najbolji fudbaler Svetskog prvenstva u Brazilu. Takođe je vrlo moguće i da igrač koji bude izabran za najboljeg na Mondijalu neće biti iz selekcije koja će 13. jula pokoriti ostatak sveta i osvojiti pobednički pehar.
Evo i zašto. Kao prvo, Kristijano Ronaldo, zvanično najbolji igrač FIFA za 2014. godinu, već je sa svojim Portugalom završio takmičenje u Brazilu tako da sigurno neće biti izabran za prvog igrača Svetskog prvenstva. Drugo, kuriozitet je da na poslednja četiri Mondijala najbolji igrač nije bio član novog svetskog prvaka. Tako je pre četiri godine u Južnoj Africi pobedila Španija, a FIFA je za najboljeg igrača turnira izabrala Urugvajca Dijega Forlana, koji je sa "urusima" osvojio tek treće mesto na planeti. Na SP 2006. u Nemačkoj, gde je trijumfovala Italija, Adidasovu Zlatnu loptu dobio je legendarni Francuz Zinedin Zidan, dok je 2002. u Japanu i Južnoj Koreji ta čast pripala nemačkom golmanu Oliveru Kanu iako je u finalu poražen od Brazila sa 2:0 golovima nezaustavljivog Ronalda. Neobičnost je da slavni Zuba Ronaldo tada nije dobio tu laskavu titulu, već mu je to uspelo četiri godine ranije u Francuskoj kad je sa svojom selekcijom poražen u finalu od "trikolora" sa čak 3:0.
Da ne bude zabune, nisu Zlatnu loptu za najboljeg igrača Svetskog prvenstva osvajali samo gubitnici finala ili polufinala, već mnogo više oni koji su sa svojim selekcijama pokoravali ostatak planete i postajali njeni vladari. Tako su, recimo, za najbolje birani i velikani poput Brazilca Pelea (1970), Argentinca Dijega Maradone (1986), Engleza Bobija Čarltona (1966), Italijana Đuzepea Meace (1934) ili Brazilca Romarija (1994).
Na ovom Mondijalu, posle grupne faze takmičenja i mečeva osmine finala, najveću pažnju privukla su trojica fudbalera – fantastični Kolumbijac Hames Rodrigez (u međuvremenu ispao sa svojom selekcijom od Brazila), godinama najbolji igrač sveta Argentinac Lionel Mesi i prva zvezda domaćina turnira Nejmar, koji je na tužan način završio turnir zbog povrede kičme na četvrtfinalnom meču sa Koumbijom.
Naravno, ima još igrača koji su zabilstali na ovom Mondijalu, a FIFA će posle polufinala objaviti uži izbor od deset fudbalera koji će se naći u trci za ovu nagradu. O konačnom pobedniku, najboljem igraču Svetskog prvenstva i novom vlasniku Zlatne lopte, odlučivaće predstavnici medija i stručni tim FIFA.
Pored Zlatne, Adidas i svetska kuća fudbala dodeliće i Srebrnu i Bronzanu loptu za drugog i trećeg igrača Mondijala.
Bilo kako bilo, Adidas je tradicionalno i za ovo Svetsko prvenstvo spremio nagrade, a pored Zlatne lopte dodeliće i Zlatnu kopačku i Zlatnu rukavicu, za prvog strelca i najboljeg golmana.
FIFA takođe od početka turnira uveliko uručuje i priznanja igračima utakmica, a na kraju takmičenja biće izabran i najbolji mladi igrač, nagradu će obezbediti Hjundai, kao i Fer-plej nagradu, za ekipu koja bude imala najmanje kazni i opomena.

 

Miler brani Kopačku
Kandidati za Zlatnu loptu (najbolji igrač) ujedno se trenutno takmiče i za Zlatnu kopačku, jer su upravo Hamas Rodrigez sa pet golova, te Leo Mesi i Nejmar sa jednim manje, u vrhu liste strelaca Svetskog prvenstva.
Pre četiri godine u Južnoj Africi Zlatnu kopačku je osvojio Nemac Tomas Miler, koji je sa tri postignuta gola ponovo u konkurenciji za najboljeg strelca SP.

 

 

Golmani za Rukavicu
Čini se da je trenutno najneizvesnija trka za najboljeg golmana, jer je nekoliko manje poznatih čuvara mreže izbilo u prvi plan. Dok su na prethodnim mondijalima trofej Zlatna rukavica osvajali velikani poput Olivera Kana, Đanluiđija Bufona ili Ikera Kasiljasa, sad su se istakli golmani Kostarike (Kejlor Navas), Meksika (Giljermo Očoa), Amerike (Tim Hauard), Kolumbije (David Ospina)…
Naravno, tu si Manuel Nojer (Nemačka), Žulio Sezar (Brazil), Tibo Kurtoa (Belgija)…

Maradona (ni)je za Mesija
Da se pitao Dijego Maradona, on bi posle prve faze Mondijala titulu najboljeg dao Kolumbijcu Rodrigezu, a ne prvim favoritima, njegovom zemljaku Mesiju i Brazilcu Nejmaru.
– Svi su uoči prvenstva govorili o Nejmaru i Mesiju, ali se onda pojavio Rodrigez. Momak je stvarno bio sjajan, kao i ceo tim Kolumbije. Gaje uzbudljiv stil fudbala.

 

 

Osvajači Lopte
Adidas i FIFA dodeljuju Zlatnu loptu od Svetskog prvenstva 1982. u Španiji. Dosadašnji osvajači su:
1982. Paolo Rosi (Italija)
1986. Dijego Maradona (Argentina)
1990. Salvatore Skilaći (Italija)
1994. Romario (Brazil)
1998. Ronaldo (Brazil)
2002. Oliver Kan (Nemačka)
2006. Zinedin Zidan (Francuska)
2010. Dijego Forlan (Urugvaj)

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here