Znate li koji je posao budućnosti?

0

Jednog dana će farmeri zarađivati kao vlasnici naftnih polja
 

"Na nama je da znanje budućih stručnjaka koji se obrazuju za poljoprivredu iskoristimo na najbolji način", kazao je sekretar Odbora za poljoprivredu PKS Nenad Budimović na otvaranju skupa u organizaciji Međunarodne asocijacije studenata (AIESEC).

On je istakao da će poljoprivreda Srbije, prema svim pokazateljima, ove godine ostvariti rekordne prinose.

"Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrede i prehrambenih proizvoda za prvih deset meseci ove godine bio je 1,1 milijardu dolara što je 27,9 odsto više nego u isto vreme lane", kazao je Budimović i podsetio da je ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije u oblasti agrara prošle godine bila 4,3 milijarde dolara.

Novinar i predsednik Pokreta bogata Srbija Zaharije Trnavčević, kazao je da pored nedostatka formalnog obrazovanja domaćih poljoprivrednika, veliki problem za brži razvoj te oblasti predstavlja i neprimenjivanje modernih tehnologija, usitnjena proizvodnja na malim posedima i propalo zadrugarstvo.

 

 

On je kazao da su energija, voda i hrana tri vrste robe koje postaju deficitarne i koje će u budućnosti biti tražene i dobro plaćene.

"Jednoga dana oni koji budu proizvodili hranu, biće u situaciji današnjih vlasnika naftnih polja", rekao je Trnavčević, podsetivši na prognoze demografa da će do 2050. na Zemlji živeti još dve milijarde ljudi, za koje će se hrana, zbog ubrzane urbanizacije, proizvoditi sa manjih površina.

Organizatori su istakli da je cilj dvodnevne konferencije podizanje svesti o značaju i potencijalu poljoprivrede u Srbiji.

"Agrobiznis forum" održava se od 2010. godine i predstavlja vid podsticaja mladima da započnu sopstveni biznis u poljoprivredi ili da se zaposle u tom privrednom sektoru.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here