Zoranove svemirske refleksije

0

R. Patković
Umetnost ne poznaje granice: Tomas, Zoran i Ela
 

Realizaciju projekta upotpunio je Tomas C. Brik iz Kelna, jedan od vodećih izvođača elektronske muzičke improvizacije. U ovaj umetnički projekat uključila se i poznata švajcarska umetnica Ela Solej, koja je do perfekcije kombinovala ljudski glas kroz pevanje, sviranje saksofona i elektronsku muziku.

– I ovaj se put pokazalo da umetnost ne poznaje granice – kazala je između ostalog Milena Karagaća, konzul Srbije u Diseldorfu, ističući zadovoljstvo što su domaćini i gosti u prilici da u prezentaciji Velinova osete ono najlepše iz Srbije.

Prema njenom mišljenju to je univerzalnost jezika i kulturne tradicije.

– Ponekad je u smutnim vremenima slika Srbije bivala izvitoperena. Umetnici kao Velinov u pravom smislu reči mogu da je prikažu onakvom kakva je ona u stvarnosti. Jezik umetnosti daje često odgovore uspešnije nego diplomate – istakla je konzulka Karagaća.

Razmišljanja umetnika Velinova su višedimenzionalna on na platnu iz konkretnog stvara apstraktno a iz apstraktnog konkretno. Praktično ali mnogi ga ne razumeju.

– Naš cilj je osloboditi se predrasuda – rekao je između ostalog Zoran Velinov.

– Reči za razmišljanje – kazao je Jozef Nojman, poslanik zemaljskog parlamenta i umetnikov prijatelj.
Tri umetnika ostaju, zajedno u Klemens galeriji u centru Solingena. Radiće zajedno na najnovijem likovnom projektu Velinova.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here