Fudbaski klub Crvena zvezda obeležio je godišnjicu titule prvaka Evrope na stadionu “Rajko Mitić”.

Posle 29 godina od osvajanja Kupa šampiona u Bariju, crveno-beli su okupili legende, pa su se tako okupljenima u pres centru na stadionu obratili akteri najvećeg uspeha srpskog klupskog fudbala, prvi među njima legendarni trener i jedan od najzaslužnijih za titulu Ljupko Petrović.

– Hvala na lepom prijemu i aplauzu. Želeo bih da kažem nekoliko reči, možda ono što nisam dosad rekao u mnogim intervjuima koje sam imao. Sve je već poznato kada je utakmica sa Olimpikom u pitanju, možda ima nekih detalja koji, eto, nisu poznati, a ja bih hteo da kažem sledeće. Crvena zvezda je naš veliki klub, i kad god se setim Barija ili uđem u muzej, mene jeza uhvati, vraćam se u prošlost i osećam se baš lepo. Danas, ja cvetam od sreće što sam sa vama, i zaista, taj rezultat koji smo postigli ostaće da se slavi puno godina i daj bože da će da dođe trenutak, dok smo još živi, da Zvezda to ponovi. Evo ga ovde i mlađi trener i kolege, na mlađima svet staje – poručio je Ljupko.

 

Igra Zvezde u čuvenom finalu nije bila lepršava kao što su navijači navikli, to je jedina “zamerka” koju neki danas umeju da upute Ljupku, čiji je plan i bio da se na taj način dođe do najvrednijeg trofeja.

– Moram reći dve stvari koje nisam rekao: Murinjo je rekao, finale KEŠ-a se igra da se osvoji trofej, ne igra se za lepotu. Ja sam to od njega naučio. Prema tome, to je odgovor na sva pitanja kada je reč o igri Zvezde u finalu. Zvezda je tokom svih devet utakmcia, osim Grashopersa i finala igrala lepršavo, ali ne, finale je najbolja utakmica.

Ispričao je Petrović jedno zanimljivo iskustvo iz Urugvaja gde je radio kao trener slavnog Penjarola, godinu dana posle Bajke iz Barija.

– Ja sam radio u Penjarolu u Urugvaju, klubu koji je osvojio 7-8 južnoameričkih trofeja, ali šta sam tamo sreo još. Sreo sam tim koji je igrao treću ligu, drugu ligu, mislim da danas igra prvu. Zove se “Estrella Roja” (Crvena zvezda). Ja sam pitao, zašto, kako? Kažu, mi smo gledali Kup šampiona, Zvezda je igrala najbolji fudbal, najlepši fudbal, i nazvali smo klub Crvena zvezda – podsetio je Petrović na jednu lepu priču koje ne bi bilo da nije bilo Barija.

Na kraju se odjavio rečima:

– Pozdravljam vas, i hvala bogu što Zvezda postoji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here