Zvuk frule u Sanšajnu

0

 

Iako brojna, srpska zajednica iz zapadnih delovima Melburna do sada nije uzimala učešće u manifestaciji u Sanšajnu, ali se to od prošle subote promenilo – zahvaljujući upornošću mladih folkloraša iz grupe "Morava" pri CŠO "Sveti Đorđe" u Sent Albansu.

 

Srpska snaja
Među igračima je bila i srpska snajka, Natali Radojević, poreklom s Mauricijusa. Od muža Milana, Kragujevčanina, naučila je srpski jezik, ali i običaje i narodne pesme.
"Ovo je sjajno, posebno za mene koja igram srpski folklor, a rođena sam u Mauricijusu. Srce mi je ispunjeno srećom", rekla nam je Natali.

Tako su mnogobrojni posetioci, pored afričkih, azijskih i latino-američkih igara i plesova, prvi put mogli u svojoj sredini da vide tradicionalne srpske narodne nošnje, opanke, šajkače, čuju zvuk frule, srpske muzike. Neki od hrabrijih posetilaca, koji nisu imali tremu, ušli su u kolo i naučili neke od prvih koraka narodnih igara. Igre su se posebno svidele članovima koptske pravoslavne zajednice, koji su poželeli na probe srpskih folkloraša u sali, pri crkvi u Sent Albansu.

"Trebalo je mnogo ranije da počnemo da brinemo o vraćanju ugleda srpske zajednice ovde u našem delu Melburna, ali i uopšte u Australiji. Treba da im pokažemo ono što jesmo, da smo miroljubiv i gostoprimljiv narod, otvoreni kao zajednica i da su nam svi dobrodošli. Pozivamo sve da vide kakvi smo kao narod, da vide naše lepe običaje, da nismo uopšte onakvi za kakve nas predstavljaju u medijima", ističe Gojko Đukić predsednik CŠO "Sveti Đorđe" u Sent Albansu.

Tokom polusatnog predstavljanja srpske zajednice, pored mladih folkloraša koji i dalje uče srpske običaje i tradiciju, velike aplauze pobrali su i članovi seniorskog ansambla "Morave". Besprekorno obučeni po starijim srpskim običajima, oni su pokazali da godine nisu važne da bi se uživalo u onome što se voli – srpskom kolu i pesmi.

 

Otvorena vrata
"Ove godine otvorili smo vrata kako bi i ubuduće bili gosti na ovom ili sličnim multikulturalnim manifestacijama. Iako smo dugi niz godina ovde, neki nisu znali da živimo u ovim delovima Melburna. U opštini su se i začudili kada smo se javili, kada su videli koliko nas ima i koliko nam je brojna folklorna grupa", ističe Gojko Đukić.

Najstariji članovi "Morave" nisu skrivali svoje oduševljenje izuzetno toplim prijemom publike.
"Ovo nam zaista puno znači. Prvi put smo ovde, ali se nadamo da ćemo ponovo doći u ovom sastavu. Hvala publici, hvala Sanšajnu na prijemu, to je zapravo naša zajednica u kojoj i živimo", kaže Marko Bačić.

I Nada Vuksan bila je presrećna što se srpska zajednica svojim komšijama prikazala u pozitivnom svetlu.

"Ne mogu da vam opišem kako se osećam prijatno, ponosna sam", rekla je za "Vesti"."Ne znam zašto nas ranije nije bilo ovde, mislim da smo se sada svi ohrabrili da dođemo, a verujem da će nas dogodine biti i više", uverena je Stojanka Denić koja je takođe igrala.

Pored srpskih igara, posetioci u Sanšajnu u subotu su mogli da vide, ali i probaju, neke od srpskih specijaliteta.
"Nažalost smo morali da se prilagodimo uslovima koje nam je naložila opština. Zbog toplog vremena nismo mogli da pripremimo ribu i morsku hranu, pa smo spremili roštilj i jela od mesa", kaže Gojko Đukić.
I tokom popodneva, veselje se nastavilo ispred srpskog štanda sa hranom, gde se razvilo kolo i orila pesma…
 

"Vestima" protiv sunčanice
Jako sunce koje je upeklo tokom nastupa srpskih folkloraša nije smetalo Nadi Nestorovski da uživa u popodnevnom programu. Kao redovna čitateljka "Vesti" sa sobom je ponela i subotnji primerak naših novina, koji je vešto iskoristila u borbi protiv sunčanice.
"Živimo u Krajgiburnu na severu Melburna, a gde god ima našeg naroda, tu smo i mi. Fenomenalno je kako su primili našu grupu iz Sent Albansa. Hvala Bogu što sam ponela "Vesti", pa sam se sačuvala od sunca",rekla nam je kroz smeh Nada.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here