0

Cilj Srbije je da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) do sredine naredne godine, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić posle razgovora sa predstavnicima Komiteta za Zapadni Balkan Saveta EU.
Đelić je u izjavi novinarima rekao da je cilj Srbije da bude aktivno uključena u izradu Dunavske strategije i da pristupi svim elementima evropskog budžeta.
Prema rečima Đelića, Srbija preduzima sve neophodne reformske procese potrebne za punopravno članstvo u EU.
Đelić je predložio predstavnicima zemalja članica EU da na konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja će se u junu održati u Sarajevu, važna tema bude perspektiva ovog regiona do 2020. godine.
Srbija će pripremiti konkretan predlog šta će Srbija preduzeti u njenim reformama u narednih 10 godina, rekao je Đelić.
Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer, koji predvodi delegaciju, naglasio je da će diplomate iz Brisela, koje odlučuju o budućnosti Zapadnog Balkana, razgovarati sa zvaničnicima vlade, parlamenta, nezavisnih institucija, civilnog sektora i pravosuđa.
Prema rečima Dežera, ova poseta predstavlja pripremu za donošenje važnih odluka u Briselu o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja i mišljenja o kandidaturi Srbije za članstvo u EU.
Dežer je naglasio da je Srbija napravila značajan napredak na putu evropskih integracija prethodne godine i poseta diplomata iz Brisela predstavlja nastavak intenzivnog dijaloga Srbije i EU.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here