Na današnji dan rođen je Luj Aragon; francuski istoričar, pisac i pesnik, jedan od važniji predstavnika nadrealizma i dadaizma, kao i član akademije nauka.

Aragon se rodio (3. oktobar 1897. godine) i umro u Parizu. Bio je pristalica dadaizma od 1919. do 1924. Postao je osnivač pokreta nadrealizma 1924. zajedno sa Andreom Bretonom i Filipom Supoom.

Luj se pridružio Komunističkoj Partiji Francuske zajedno s još nekoliko nadrealista. Kao član ostati će do kraja života, pri tom pišući nekoliko političkih poema uključujući i jednu posvećenu Moriseu Torizeu, ali bio je jako velik kritičar SSSR-a, naročito tokom 1950-ih.

Godine 1939. oženio je Elsu Triolet (rođena 1896.), snaju ruskog pesnika Vladimira Majakovskog.

Tokom nemačke okupacije Francuske za vreme Drugog svetskog rata pisao je za tajni list Les Éditions de Minuit.

Važnija Aragonova poema je “Crveni Poster” u kojoj je stihove posvetio onima koji su poginuli oslobađajući Francusku. To je učinio odgovarajući nacističkoj propagandnoj kampanji zvanoj Crveni Poster, koja je trebala uveriti francuski narod i javnost da je pokret otpora fašizmu u Francuskoj bio sastavljen od stranaca, uglavnom Židova, koji su služili interesima Britanije i Sovetskog Saveza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here