pixabay.com

Sindikati i poslodavci u građevinskoj branši u Nemačkoj dogovorili su se o novoj minimalnoj satnici za građevinske radnike koja će iznositi 12,55 evra za pomoćne i 15,40 evra za kvalifikovane radnike, saopštio je sindikat građevinaca IG BAU u četvrtak.

– Sada su na redu poslodavci koji treba da uklone poslednje prepreke za podizanje donjih granica satnica u građevinskom sektoru – rekao je Robert Feger, predsednik sindikata građevinaca IG BAU nakon što su sindikati i formalno prihvatili dogovor postignut s poslodavcima u decembru.

Prema tom dogovoru, minimalna satnica u građevinskom sektoru biće veća od 1. aprila.

Povećanje cene satnice za građevince odnosi se na savezne zemlje koje su nekada pripadale Zapadnoj Nemačkoj. Za istočne savezne zemlje dogovor još nije postignut.

Od novih minimalnih satnica će, kako je saopštio IG BAU, profitirati više od 200.000 zaposlenih u građevinskom sektoru. Ukupno je u toj branši u Nemačkoj zaposleno oko 820.000 radnika.

1 COMMENT

  1. Povećan minimalac u Nemačkoj! Kakvi nazlovi! To ne bruto sanica! Neto je nekih 50-52% od te sume! Neto se izračunava na osnovu radnij sati te od toga se opet oduzima određen procenat u zavisnosti da li ste slobodni, oženjeni-udati, koliko dece imate, kojoj poreskoj grupi pripadate…. ne ložite se i palite kao novogodišnje suve jelke! Tuga kako svi ili većina Vas, uzima sve zdravo za gotovo! Ni da pojmite ne možete kako stvarni rad i život ovde izgleda. Ako mislite da možete da žonglirate i živite na ivici zakona, da mešetarite, muljate i muvate kao većina što kod nas živi… IDITE I PROBAJTE! NIJE MESO SVE ŠTO LETI… SREĆNO?.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here