Kirbi: Nije dobro da stranke vode javna preduzeća

0

Finansiranje partija preko javnih preduzeća nije dobro: Majkl Kirbi
 

"U praksi imate kompanije koje predvode stranke. To je veoma skup način za finansiranje političkih stranaka", rekao je Kirbi na Ekonomskom samitu Srbije u Beogradu.

 

On je ocenio da to nije dobro, ali je istakao da ne želi da proziva nijednu stranku pojedinačno.

 

Govoreći o ekonomskim reformama u Srbiji Kirbi je naveo da je za njihovo sprovođenje potrebna upornost i veliki trud, jer Srbija, kako je naveo, neće uspeti ni za dan, ni za nedelju ni za mesec dana da se izbori s problemima. Kirbi je kazao da bi Srbija morala da se pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji, što bi omogućilo veće poverenje ulagača, kao i brže pridruživanje Evropskoj uniji.

 

Kao jedan od većih problema Srbije, on je naveo "odliv mozgova velikih razmera", kao i stvaranje uslova za privlačenje stranih investitora.

 

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenio je da Srbija mora da stvori jednake uslove za sve ulagače, i domaće i inostrane. On je naveo reforme ne mogu biti održive bez kombinacije stranih investicija i domaćih preduzetništva, a kao jednu od najvećih prepreka za ulagače naveo je nerešena pitanja vlasništva nad
zemljištem.

 

"Srbija bi trebalo u većoj meri da koristi dijasporu", rekao je Vilhelm, podsećajući da samo u Nemačkoj živi pola miliona građana poreklom iz Srbije koji bi uz povoljnije ekonomske uslove možda i želeli da se vrate u zemlju.

 

Italijanski ambasador u Srbiji Đuzepe Manco naveo je da će Italija pomoći Srbiji na putu ka EU i da bi prioritet reformi trebalo da budu privredni rast, kao i povećanje broja zaposlenih. Kao okosnicu ekonomije, on je istakao mala i srednja preduzeća, koja bi prema njegovom mišljenju, trebalo da postanu prioritet za Srbiju, jer će ona najviše pomoći rastu zapošljavanja.

 

Prema njegovom mišljenju, velike razvojne šanse u Srbiji su poljoprivreda i turizam. Ambasador Grčke u Srbiji Konstantin Ekonomides istakao da veruje u ekonomsku budućnost Srbije bez obzira na teškoće, a kao potencijalno velike razvojne šanse naveo je oblasti poljoprivredne i prerambene industrije, auto industrije, saobraćaja i turizma.

 

Ambasador Austrije Johanes Ajgner ocenio je da u Srbiji državna uprava mora da promeni ponašanje prema građanima, ali i da građani moraju da promene svoj stav prema državi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here