Pexels

Da biste dodatno usporili tempo obroka, poznati doktor Majkl Mozli sugeriše da između zalogaja popijete gutljaj vode.

On tvrdi da ne samo ono što jedemo, već i način na koji jedemo može smanjiti šanse za višak kilograma i razvoj dijabetesa tipa 2. Brzo jedenje može doprineti povećanju telesne težine jer utiče na oslobađanje hormona koji potiskuju glad.

Dr Mozli objašnjava da sporije jedenje daje telu više vremena da signalizira mozgu da je dovoljno hrane uneseno. Naime, hrani je obično potrebno oko 30-40 minuta da stigne iz stomaka do tankog creva, gde se nalaze receptori koji osećaju dolazak hrane. On citira studiju iz 2018. godine koja je obuhvatila skoro 60.000 ispitanika, pokazujući da je kod onih koji sporije jedu 42% manja verovatnoća da će postati gojazni.

Dalje, ističe studiju iz 2023. koju je sproveo profesor Tim Spector i tim za ishranu Zoe, koja je otkrila da ljudi koji brzo jedu često konzumiraju više hrane i imaju povišen nivo šećera u krvi. Dr Mozli savetuje da se obroci konzumiraju za stolom umesto stojeći, ispred televizora ili dok se hoda. Takođe, ističe da domaći obroci nisu samo bogatiji vlaknima u poređenju sa ultra-prerađenom hranom, već zahtevaju i više vremena za žvakanje i uživanje. Dodajući, preporučuje da popijete gutljaj vode između zalogaja kako biste dodatno usporili tempo obroka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here