EPA/Valdrin Xhemaj

Vranje je na izborima masovno podržalo Savez vojvođanskih Mađara sa sedištem u Subotici. Ova neverovatna ali istinita vest šokirala je same Vranjance i odjeknula širom Srbije da bi se potom otkrilo da nije reč o političkoj podršci, već potpunoj zabuni.

Mađarska opcija se u Vranju plasirala na treće mesto posle naprednjaka i socijalista, a fantastičan rezultat su ostvarili u jednom selu pored Vranja, gde su im gotovo svi meštani dali glas, jer su pogrešno shvatili da treba na svim listama da zaokruže pokret Miše Vacića Srpska desnica, koji je na lokalnoj listi bio pod brojem četiri. Za isti broj su glasali i na republičkom listiću, na kojem je SVM četvrti, što je Mađarima donelo visoko treće mesto po broju osvojenih glasova u Vranju. Kako pišu “Info Vranjske”, čitavo selo Neradovac je glasalo za Mađare, ali i deo birača upisanih u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”. Događaj je ubrzo postao hit na društvenim mrežama, a bilo je i onih koji su se našalili da će Mađari promeniti ime u “savez vranjanskih mađara’. Jedan korisnik društvenih mreža u šali se poslužio parafrazom čuvene narodne “u Vranje nema laganje”, dodajući “ali ima glasanje za Mađare”.

Ponavljanje izbora

Republička izborna komisija u četvrtak nije saopštila konačne rezultate izbora, iako je to bilo najavljeno. Razlog je to što je na poslednjoj sednici usvojeno rešenje o poništavanju izbora i ponavljanju glasanja na 234 biračka mesta u Srbiji. Glasanje na tim mestima održaće se u sredu, 1. jula.