Dogovor za još čvršću privrednu saradnju Srbije i Kine

Vestionline
0
PKS

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Sje Đin Žong, potpredsednik Svekineske federacije za industriju i trgovinu, potpisali su Memorandum o razumevanju sa ciljem jačanja zajedničkih aktivnosti usmerenih na unapređenje privredne saradnje, povezivanje kompanija i povećanje ulaganja.  

„Potpisivanjem Memoranduma počeli su intenzivni odnosi između naše dve organizacije. Memorandum je papir, na nama je da ga ispunimo dobrim poslovima i prijateljstvom. Srbija se pokazala kao dobro mesto za investicije kineskih kompanija o čemu svedoče uspešna ulaganja Hestila, Linglonga, Ziđina“, rekao je Čadež.

Predsednik PKS je istakao da od Srbije ne postoji bolje mesto u Evropi gde se kineske kompanije osećaju bolje i poželjnije. „Osećajte se kao kod kuće, od vas možemo mnogo da naučimo“, poručio je Čadež dodavši da je na sastanku delegacije Svekineske federacije za industriju i trgovinu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem već razgovarano da se u Kini organizuje veliki poslovni forum privrednika dve zemlje.
Sje Đin Žong, potpredsednik Svekineske federacije za industriju i trgovinu, rekao je da očekuje odličnu saradnju sa PKS koja će još efikasnije povezati dve privrede, doprineti ekonomskom razvoju Srbije, i dodatno učvrstiti tradicionalno prijateljstvo dva naroda.

„Memorandum je početak stvaranja jedne porodice. Treba da kreiramo što više mogućnosti za spajanje naših preduzeća, kao i da susreti naših kompanija budu što češći. Kinezi prema Srbiji imaju tradicionalno prijateljstvo i duboka osećanja“, rekao je Sje Đin Žong.

Svekineska federacija za industriju i trgovinu okuplja privredne komore Kine, čine je kineski industrijalci i biznismeni, kompanije i pojedinci privatnog  sektora. Pored centrale u Pekingu asocijacija ima 3.402 lokalne kancelarije na provincijskom i  opštinskom nivou. Do kraja 2016. imala je registrovanih 4,5 miliona članova širom Kine. Među članicama su Huawei, Zijin Mining i Alibaba Group.

Nakon potpisivanja memoranduma kineskoj delegaciji su u PKS predstavljeni i investicioni potencijali Srbije, uslovi poslovanja i ulaganja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here